”För ett tryggare  Halmstad måste vi arbeta på flera fronter samtidigt. Vi måste både bekämpa brotten och dess orsaker”, skriver de fyra kommunråden i Ansvar för Halmstad. Från vänster i bild Urszula Hansson (S), Ella Kardemark (KD), Anna Fallkvist (M) och Stefan Pålsson (S).
”För ett tryggare Halmstad måste vi arbeta på flera fronter samtidigt. Vi måste både bekämpa brotten och dess orsaker”, skriver de fyra kommunråden i Ansvar för Halmstad. Från vänster i bild Urszula Hansson (S), Ella Kardemark (KD), Anna Fallkvist (M) och Stefan Pålsson (S). Bild: Roger Larsson

Ett banbrytande pilotprojekt för ökad trygghet

Vi i Ansvar för Halmstad ser positivt på att få vara den första kommunen i Sverige som är del av det här pilotprojektet. Vi vill att Halmstad ska vara en trygg plats med en stark demokrati. Det skriver de fyra kommunråden i Ansvar för Halmstad med anledning av ett nytt projekt för att förebygga och motverka våldsbejakande islamistisk extremism.

Det här är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i debattartikeln.

ANNONS
|

I veckan presenterades projekt Opal – ett nytt och banbrytande sätt att arbeta för att förebygga och motverka våldsbejakande islamistisk extremism. Initiativet att starta projektet i Halmstad kom från Redex, polisens och säkerhetspolisens gemensamma arbete för att motverka extremism.

Projektets styrka ligger i samverkan mellan dessa nationella myndigheter, Center mot våldsbejakande extremism och våra lokala parter, lokalpolisområde Halmstad och Halmstads kommun.

Vi kommunråd i Ansvar för Halmstad ser positivt på att få vara den första kommunen i Sverige som är del av det här pilotprojektet. Vi vill att Halmstad ska vara en trygg plats med en stark demokrati. Här ska alla ha rätt att utöva sin religion på ett tryggt sätt utan att utsättas för antidemokratiska påtryckningar. Grundläggande demokratiska rättigheter som religionsfrihet, mötesfrihet, yttrandefrihet och alla människors lika värde får aldrig hotas.

ANNONS

Att förebygga och bryta pågående radikalisering är en viktig del i det arbetet. Att utöka det gränsöverskridande myndighetssamarbetet ser vi som en nyskapande möjlighet för att lyckas. Vi är stolta över det samarbetet vi har med lokalpolisområdet samt välkomnar samverkan med nationella myndigheter. Det är viktigt att samhället håller samman och främjar de goda krafterna i kampen mot de antidemokratiska. Då måste vi samarbeta lokalt och nationellt.

Det ska vi i Halmstad fortsätta med.

I Ansvar för Halmstads budget för 2023 satsar vi på trygghet, utvecklat samarbete med polisen och förstärkt socialtjänst. Inom det förebyggande området har vi bland annat permanentat SSPF som är ett exempel på lyckad samverkan mellan socialtjänst, skola, polis och fritid. Syftet är att tidigt förebygga och bryta destruktiva mönster i barn och ungas liv. Tidiga insatser är av stor vikt både för den enskilda individen, dess anhöriga och samhället.

För den som väljer att lämna en destruktiv tillvaro måste det finnas andra alternativ att vända sig till. Vi ska säkerställa att det finns många och trygga miljöer att välja framför kriminalitet. Därför har vi även avsatt pengar till att starta upp en avhopparverksamhet. Ingen ska stanna kvar i kriminalitet för att samhället inte har andra vägval att erbjuda.

ANNONS

För ett tryggare Halmstad måste vi arbeta på flera fronter samtidigt. Vi måste både bekämpa brotten och dess orsaker. Vi utvecklar samarbetet med polisen och ökar resurser för trygghetssatsningar. Samtidigt fortsätter vi med våra påbörjade satsningar inom det förebyggande området. Så tar vi ansvar för ett tryggt Halmstad.

Stefan Pålsson (S)

Anna Fallkvist (M)

Ella Kardemark (KD)

Urszula Hansson (S)

ANNONS