Rådhuset i Halmstad.
Rådhuset i Halmstad. Bild: Lina Salomonsson

Har vi i Kommunfullmäktige en moral som avspeglar sig i samhället?

Att egenhändigt ta pengar från skattemedel ökar politikerföraktet och skapar en större klyfta mellan folkvalda och invånare, menar skribenterna.

Det här är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i debattartikeln.

ANNONS
|

Kommunfullmäktige har som uppgift att diskutera och debattera olika frågor samt att pröva den politiska inriktningen. Detta är en grundläggande del av vårt arbete och ska göras med en hög grad av moral och integritet, för att spegla det samhälle vi representerar.

När vissa ledamöter begär ut förlorad arbetsförtjänst från skattemedel baserat på felaktiga underlag, blir detta en fråga som Socialdemokraterna, Moderaterna och Kristdemokraterna måste ta på största allvar. Det är självklart att kräva att dessa ledamöter betalar tillbaka de medel som felaktigt tagits från kommunen. Men problemet är större än så.

Att egenhändigt ta pengar från skattemedel ökar politikerföraktet och skapar en större klyfta mellan folkvalda och invånare. I samtal med invånare hör jag ofta: ”De gör som de vill utan konsekvenser, därför röstar jag inte.” Detta är en farlig utveckling. Invånarna måste kunna lita på oss folkvalda, annars urholkas en del av demokratin, vilket är mycket oroväckande.

ANNONS

Låt oss jämföra med en privat arbetsplats. Om en anställd obefogat "lånar" 20 000 kronor från arbetsgivaren och detta upptäcks, händer följande:

1. Personen måste betala tillbaka beloppet, antingen frivilligt eller via rättsliga åtgärder.

2. Personen förlorar sannolikt sin anställning på grund av stöld.

3. Personen blir sannolikt polisanmäld för stöld.

Konsekvenser för förtroendevalda är:

1. Den förtroendevalda betalar troligen tillbaka skattemedlen.

2. Vi måste fråga oss om vi fortfarande har förtroende för denna ledamot. Vad gör partierna åt dessa ledamöter i kommunfullmäktige?

3. En intern granskning kan tillsättas, eller så upprättas en polisanmälan om ringa stöld eller stöld. Med en intern granskning, kan man misstänka att de stora partierna i Kommunfullmäktige inte gör något, eftersom det handlar om politiska kollegor och kompisar.

Det är inte första gången man obefogat begär utbetalning från kommunkassan.

Vad har Socialdemokraterna och Moderaterna gjort åt ledamöterna i Kommunfullmäktige som under förra mandatperioden begärde ut ganska stora belopp helt obefogat?

Vi saknar en öppenhet och transparens om konsekvenser i denna mandatperiod. Eller måste en av Halmstads invånare polisanmäla händelsen för att utreda om det är en systematisk stöld? Det har vi alla rätt att få veta.

Om dessa ledamöter i denna mandatperiod och förra mandatperioden står över lagen, blir inte alla lika inför lagen i Halmstads kommun. Detta är en mycket oroväckande utveckling.

ANNONS

Vill vi verkligen ta den vägen som urholkar förtroendet och demokratin? Det är frågan vi måste besvara.

Att upprätthålla en hög moral och integritet inom Kommunfullmäktige är avgörande för att bibehålla invånarnas förtroende och säkerställa en fungerande demokrati. Det är vårt ansvar att agera när detta förtroende missbrukas, för att visa att vi verkligen står upp för rättvisa och transparens i vårt samhälle. Frågan här är om ”Ansvar för Halmstad” har samma höga moral som Halmstads invånare?

Halmstads Lokala Parti

John Andersen, Helena Thein Hallberg, Robert Lindahl

ANNONS