" 'En väg in', som startades under 2021, öppnade nya möjligheter för barn och unga med behov av hjälp att få direkt kontakt med psykiatrin."
" 'En väg in', som startades under 2021, öppnade nya möjligheter för barn och unga med behov av hjälp att få direkt kontakt med psykiatrin." Bild: Elisabeth Alvenby

Psykiatrins resa i Halland mot bättre vård är inte över

I Halland har barn- och ungdomspsykiatrin valt att utveckla och förnya arbetssätt och metoder, samtidigt som man startat upp nya strukturer för att kunna bidra med sina kunskaper till andra vårdgivare och aktörer. Det skriver Lars Gustafsson (KD), ordförande för psykiatrinämnden.

Det här är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i debattartikeln.

ANNONS
|

Ledaren i Hallandsposten den 3 maj lyfter frågan om situationen i BUP-Sverige och köerna till psykiatrin bland barn och unga. Ledaren talar övergripande om resursbehov och personalbrist i landet. Ledarskribenten hänvisar även till senare tids undersökningar och inslag i media.

Regionfullmäktige i Halland har under senare år tilldelat psykiatrin och BUP avsevärda ekonomiska resurstillskott. Detta har givetvis varit grundläggande för våra verksamheter.

Det finns dock skäl att påtala behovet av nytänkande inom vårdgivning, arbetssätt och strukturer i BUP:s verksamheter. För att kunna svara upp mot det kraftigt ökade behovet av vård räcker det inte med att enbart öka resurser, utan nya sätt att möta patienter tidigt och på rätt vårdnivå måste införas.

ANNONS

I Halland har barn- och ungdomspsykiatrin valt att utveckla och förnya arbetssätt och metoder, samtidigt som man startat upp nya strukturer för att kunna bidra med sina kunskaper till andra vårdgivare och aktörer. Det finns skäl att nämna några av dessa nya strukturer.

"En väg in", som startades under 2021, öppnade nya möjligheter för barn och unga med behov av hjälp att få direkt kontakt med psykiatrin. Detta innebär att man redan från början får en kvalificerad bedömning av vårdbehov och rätt vårdnivå.

Mottagningar öppnades i Halmstad och Kungsbacka under förra året och resultatet har överträffat förväntningarna. I dagarna planeras för att öppna en ny mottagning i Varberg under hösten.

Vård genom distansmöten har möjliggjort för patienter, oavsett boendeort, att få kvalificerad hjälp. Detta har varit särskilt viktigt under pandemin och kommer att vara ett viktigt verktyg i framtidens vård.

Under 2021 öppnade vi ett Nyhetsbrev, där vi informerar om våra verksamheter och kunskaper. Där finns också exempel från den halländska verkligheten.

Vi producerar även informativa filmer, som hjälp och stöd för patienter och anhöriga med olika behov.

Utöver detta har vi under de senaste tre åren rustat upp våra lokaler i hela länet. Detta ger både bättre arbetsmiljö för våra medarbetare och trivsel för våra patienter.

ANNONS

Listan skulle kunna göras längre.

Det viktigaste är att kunna svara upp mot de ökade behoven utifrån ett patientperspektiv. För att klara av detta måste det till nytänkande och innovationer samt lyhördhet mot verksamheterna.

Psykiatrins resa i Halland mot bättre vård är inte över. Den kommer att fortsätta.

Lars Gustafsson (KD)

ordförande psykiatrinämnden Halland

ANNONS