”I promemorian återfinns inget konkret till nytta eller räddning för småskalig vattenkraft.”
”I promemorian återfinns inget konkret till nytta eller räddning för småskalig vattenkraft.” Bild: Anna Oscarson

Regeringen sviker löfte om vattenkraften

Tidöavtalet utlovade ett nytt regelverk där “småskaliga aktörer inte får helt orimliga kostnader för nyprövning”. Det verkar finnas behov av att påminna om det. Det skriver Johan Hillström, ordförande för Västsvensk Vattenkraftförening.

Det här är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i debattartikeln.

ANNONS
|

Omprövningarna av vattenkraften pausades i februari 2023 på grund av att utfallet blev utrivning istället för miljöanpassning. Då ansvarigt departement inte förmådde att prestera ett rimligt förslag förlängdes pausen ytterligare i våras. Denna sista paus väckte ett litet hopp hos den småskaliga vattenkraftsbranschen. Skulle den borgerliga regeringen äntligen styra upp före detta miljödepartementet, stå upp för äganderätten och utforma en lag som inte kan vantolkas?

Nu har vi fått en föraning om svaret i och med att klimat- och näringslivsdepartementets promemoria “Bättre förutsättningar för vattenkraftens omprövningar” skickats ut på remiss. Nej, det blir precis likadant igen, bara ett par år senare.

ANNONS

Det räcker att läsa listan med utvalda remissinstanser för att förstå. Av totalt 65 stycken är myndigheter i majoritet med bland annat 21 länsstyrelser och ytterligare en handfull andra som “värnar miljöintressen” utan ansvar eller kostnad för konsekvenserna av sin myndighetsutövning. Därtill tre universitet som gjort sig kända för att vara allt annat än vänligt inställda till vattenkraft och sju så kallade miljöorganisationer. Bland dem återfinns Miljö och Kultur Sverige som enligt eget pressmeddelande i mars i år presenterade sig som nybildade. På vilka grunder har en sådan organisation ombetts att lämna remissvar?

Om man räknar högt finns det sex remissinstanser som företräder produktionsintressen. Det är sorgligt och man undrar om det är någon mening för dem att göra sig besvär?

I promemorian återfinns inget konkret till nytta eller räddning för småskalig vattenkraft, i vart fall inget av sådan omfattning att det säkrar förekomsten av småskalig vattenkraft i Sverige när omprövningarna är klara (om de någonsin blir det?). Var det bara detta som man med den förlängda pausen lyckades prestera?

Förklaringen tycks vara att regeringen inte klarar av att styra tjänstemännen på klimat- och näringslivsdepartementet vilket i sig kanske inte är så konstigt. Till exempel menar vi att Miljöpartiet alldeles innan valet 2022 lyckades få regeringen att tillsätta en av sina tidigare politiskt sakkunniga som (opolitisk?) chef för regeringskansliets naturmiljöenhet.

ANNONS

Det gör således inte någon nämnvärd skillnad hur vi röstar i riksdagsvalet. Samma politiskt färgade personer styr vidare oavsett valresultat. Det är både ledsamt och ovärdigt för en demokrati men samtidigt typiskt för den moderna miljörörelsen.

Tidöavtalet utlovade ett nytt regelverk där “småskaliga aktörer inte får helt orimliga kostnader för nyprövning”. Det verkar finnas behov av att påminna om det, gör om och gör rätt!

Johan Hillström

ordförande Västsvensk Vattenkraftförening

ANNONS