Företrädare för Folkinitiativet tar upp frågan om folkomröstningen kring hotellet i en replik på en ledare.
Företrädare för Folkinitiativet tar upp frågan om folkomröstningen kring hotellet i en replik på en ledare. Bild: Johan Nilsson/TT

Folkinitiativet har försökt få till en dialog och få svar

Folkinitiativet har vid upprepade tillfällen försökt få till en dialog och få svar på konkreta frågor från Halmstads politiker. Detta har bemötts med tystnad eller med luddiga eller intetsägande svar.

ANNONS
|

Replik på Mattias Karlssons ledare ”Har jag passerat gränsen för god ton?”, 10/6.

För att få en bakgrund till det Mattias Karlsson skriver vill vi knyta an till demokratibegreppet. Sveriges Riksdag skriver om demokrati ”all offentlig makt utgår från folket” samt ”Demokrati betyder ungefär folkstyre eller folkmakt. En grundtanke med demokrati är att den som är medborgare eller bor i ett land ska ha möjlighet att vara med och tycka till om hur landet ska styras”.

Folkinitiativet har vid upprepade tillfällen försökt få till en dialog och få svar på konkreta frågor från Halmstads politiker. Detta har bemötts med tystnad eller med luddiga eller intetsägande svar. Det är en av anledningarna till att vi vill ha en folkomröstning. Kommunfullmäktige har rätten att besluta om frågeställning och datum.

ANNONS

Normalt sett hålls en folkomröstning inom sex till nio månader efter inlämnad begäran. I detta fall väljer politikerna att vänta i nästan elva månader. Genom att plocka bort Picassoparken och göra tillägget ”enligt nuvarande förslag” så förvanskas frågan, enligt vår syn, till en helt annan fråga än vad 10 000 medborgare har begärt. Det är mot den bakgrunden vi anser att det handlar om brister i demokratin. Jag (Pia Arborelius) vill dock be om ursäkt för en dålig formulering i ett brev ställt till politikerna. En bättre och tydligare formulering är ”en dåligt fungerande demokrati”.

Slutligen tycker vi att det vore på sin plats om Mattias Karlsson ber om ursäkt för sin text ”Att likna någon vid en nazist är verkligen att göra ett övertramp”. Varken Tove Bergman eller Pia Arborelius har sagt eller skrivit något om nazister. Att antyda det är varken respektfullt eller god debatt.

Pia Arborelius

Rutger Herlin

Svar direkt:

Ett sätt att missförstå och förvanska sin meningsmotståndare är att klippa ut valda delar av ett citat. Så här ser hela meningen ut i min ledare: ”Att likna någon vid en nazist är verkligen att göra ett övertramp, och straffar ut sig direkt, vilket blev tydligt i förra veckan”. Jag överlät då till läsaren att i sammanhanget förstå precis vem jag avsåg med detta. För att förtydliga till läsaren i dag så var det varken Pia Arborelius eller Tove Bergman. Däremot välkomnar jag Pia Arborelius ursäkt.

ANNONS

Mattias Karlsson

politisk redaktör

ANNONS