Juni 2023 är den globalt sett varmaste månaden som uppmätts, berättar skribenten.
Juni 2023 är den globalt sett varmaste månaden som uppmätts, berättar skribenten. Bild: Nils-Erik Nilsson

Ingen ko på isen

Klimatförsämringen visar sig som tydligast för vart år med allt mer skrämmande scenarier, skriver Nils-Erik Nilsson.

ANNONS
|

Vi är nu inne i norra halvklotets högsommar då klimatförsämringen, som vanligt, visar sig som tydligast och för vart år med allt mer skrämmande scenarier.

Canada upplever sedan i våras sin värsta skogsbrandssäsong, med hittills 100 000 kvadratkilometer skog uppbränt – en yta motsvarande södra Sverige från Ystad upp till Stockholms breddgrad, som nu gått upp i (ragna)rök. Atmosfären tillförs mycket Koldioxid samt direkt värme om man eldar upp 1 miljard kubikmeter ved. Som negativ lök på laxen så brinner det på fler ställen på klotet och brandsäsongen är inte slut än.

Juni 2023 är den globalt sett varmaste månaden som uppmätts och nu i juli har rekord slagits i grenen ”varmaste dygnet” då jordens medeldygnstemperatur för första gången överskridit plus 17 grader. Värmeböljor pågår i sydvästra USA där exempelvis Phoenix haft mer än tre veckor med över plus 43 grader, i södra Europa uppmäts temperaturer på plus 40 - plus 45 grader. Grekland upplever sin mest ihållande värmebölja och Kina har sin hetaste sommar någonsin och har drabbats av nytt värmerekord med plus 52,2 grader i Sanbau.

ANNONS

(Här kan vi kanske notera en form av ”miljöskaderättvisa” då det är några av de ledande utsläppsregionerna som i år drabbats.)

Uppvärmningen sker även i världshaven som tar upp den största delen av den globala uppvärmningen, norra Atlanten är cirka 3–4 grader varmare än normalt och kring Antarktis har slagits nya rekord i grenen ”liten havsisutbredning”

Men vi behöver nog inte känna någon oro för ovannämnda – skogsbränder kan ju släckas med fossildrivna flygplan och helikoptrar. Med AC-anläggningar kan man skydda sig mot hettan – även om de till cirka 60 procent drivs av fossilgenererad el. Varmare hav betyder ju behagligare badtemperaturer. Att isen runt sydpolen försvinner öppnar ju upp för nya spännande turistmål och kanske oljeutvinning. Så någon ”ko på isen” är det nog inte.

Om man trots allt har ont av oljudet från Moder Naturs varningsklockor kan man stoppa in sina vita öronsnäckor och lyssna på en pod så slipper vi höra klimatlarmet.

Nils-Erik Nilsson, konstnär

ANNONS