Skribenten svarar på en insändarreplik om klimatförändringar och utsläpp.
Skribenten svarar på en insändarreplik om klimatförändringar och utsläpp. Bild: HENRIK MONTGOMERY / TT

Benämning som ska skapa tvivel och skepsis

Epitet som skapar tvivel och skepsis kring forskningen om vårt klimat och de förändringar man där ser.

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren.

ANNONS
|

Replik. Apropå insändaren ”Skeptisk i denna väckelserörelse”, 20/12.

Bäste Peter Berndtson (SD),

Att kalla klimatrörelsen för ”väckelserörelse” är en oförskämdhet som syftar till att skapa tvivel och skepsis kring forskningen om vårt klimat och de förändringar man där ser. Du hävdar i din artikel att vi människor endast bidragit med 4 procent av de 420 ppm koldioxid vi i dag ser i atmosfären. Vilka är dina källor till detta påstående? Utan källhänvisningar är det omöjligt för oss lekmän som läser din insändare att bedöma vederhäftigheten i det du skriver.

Efter att ha läst din artikel konsulterade jag snabbt ChatGPT 3,5 på min telefon med frågan: ”Hur stor del av koldioxiden i atmosfären har mänskligheten bidragit med senaste 100 åren?”

ANNONS

Svaret blev: ”Fram till min senaste uppdatering i januari 2022 hade mänskligheten bidragit till att öka koldioxidhalten i atmosfären med cirka 40% sedan industrialiseringens början på 1800-talet. Huvudsakligen beror detta på förbränning av fossila bränslen och avskogning. Det är viktigt att notera att exakta siffror kan variera beroende på källor och beräkningsmetoder. För de senaste och mest exakta uppgifterna bör du hänvisa till forskningsrapporter eller vetenskapliga källor.”

Kan du möjligen Peter förklara skillnaden mellan dina 4 procent och ChatGPT:s 40 procent?

Vänligen,

Bo Hansson Kange (oberoende)

ANNONS