Det behöver ske kraftiga satsningar inom psykiatrin, för att möta upp det stora behovet som finns, anser skribenten.
Det behöver ske kraftiga satsningar inom psykiatrin, för att möta upp det stora behovet som finns, anser skribenten. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Det behövs satsningar inom psykiatrin

Det behöver ske kraftiga satsningar inom psykiatrin, för att möta upp det stora behovet som finns.

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren.

ANNONS
|

Det är viktigt att våra barn och unga har någonstans att vända sig när de känner att de mår psykiskt dåligt. Att få känna att det finns hjälp och stöttning att få, ett slut på det onda som inte innebär att man inte kan finnas mer.

En väg in är jättebra, att barnen och ungdomarna kan få en tid ganska snart är avgörande, men vad som också är avgörande är att man efter det första besöket får behandling. Inte att man enbart skickas hem med medicin och löftet om en tid längre fram.

Inom BUP byts personalen i en strid ström, arbetsbelastningen är hög och vi har svårt att behålla våra medarbetare över tid. Samtidigt mår den som mår psykiskt dåligt sämre av att hela tiden behöva byta psykolog. Vi behöver kraftigt förbättra arbetsmiljön så att vi kan behålla våra medarbetare över tid. Det innebär också fler händer i vården så att vi kan hjälpa alla dem som söker.

ANNONS

I dag finns ingen eller väldigt lite tid att möta dem som har en NPF-diagnos, tiden måste finnas för alla barn och ungdomar. Ibland känns det hur hemskt det än låter, som att ett självmordsförsök måste ske innan det tas på allvar – och då kan det vara för sent.

2016 gjordes en utredning om att starta upp en särskild autismenhet, med specialistkompetens från både habilitering och barn- och ungdomspsykiatrin, den vill vi göra verklighet av. Ingen, varken barn eller vuxen ska behöva falla mellan stolarna och inte få hjälp.

Det behöver ske kraftiga satsningar inom psykiatrin, för att möta upp det stora behovet som finns.

Vi vill också att man på prov inför en eller flera psykiatriambulanser, för ett bättre omhändertagande vid akut psykisk ohälsa. Då finns kunskapen om psykisk ohälsa på ambulansen och man kan göra en lugnare och bättre bedömning redan på plats.

Vi måste bli bättre på suicidprevention och ta den psykiska (o)hälsan på allvar, för den finns här ibland oss. Vi måste våga prata om det och få bort den stigmatisering som fortfarande finns i vårt samhälle.

Stina Isaksson (SD)

toppkandidat Region Halland

ANNONS