Naturhistoriska Riksmuseet, ”Värld av vatten”.
Naturhistoriska Riksmuseet, ”Värld av vatten”. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Det görs för lite i klimatpolitiken

Vi kan se tydliga och tilltagande effekter redan nu och som vi lämnar till kommande generationer att hantera och sannolikt i ännu värre omfattning, menar skribenten.

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren.

ANNONS
|

Replik på insändare i HP 31/7 ”Klimatpolitiken är skrämmande”.

Jag kan hålla med om att ”Klimatpolitiken är skrämmande” men av helt motsatta skäl till de Göran Lindqvist (GL) anger. Insändaren innehåller många sakfel men jag fokuserar på ett, det angående GL:s resonemang om att ”under bronsåldern hade vi i Sverige ett medelhavsklimat” och att ”angående klimatet handlar det om cykler”. Detta är naturligtvis rent nonsens och något som förnekare av klimatförändring ofta anför.

Det görs alldeles för lite och för långsamt, något som vi kan se tydliga och tilltagande effekter av redan nu och som vi lämnar till kommande generationer att hantera och sannolikt i ännu värre omfattning. De olika framtida scenarios utifrån halten CO2 i atmosfären (ppm) baserat på komplexa vetenskapliga algoritmer är förfärande läsning även om man ser på bästa möjliga utfall.

ANNONS

Det är lätt att själv skaffa sig vetenskapligt grundade underlag (sic!) via internet, även skrivna för lekmän, som sakligt beskriver klimatförändringen så det är märkligt att GL och hans likar inte bemödar sig att skaffa sig kunskap i denna för mänskligheten existentiella fråga.

Staffan Ernstsson

Några exempel:

https://science.nasa.gov/climate-change/evidence/

https://www.naturvardsverket.se/amnesomraden/klimatforandringar/

https://www.smhi.se/nyhetsarkiv/huvudslutsatser-i-ipcc-s-rapport-klimat-i-forandring-2022-syntesrapport-1.194052

https://climate.ec.europa.eu/climate-change/consequences-climate-change_sv

ANNONS