Kanske har det aldrig varit viktigare än nu att värna den svenska jordbruksmarken, skriver Christel Cederberg i en replik om solcellsanläggningar.
Kanske har det aldrig varit viktigare än nu att värna den svenska jordbruksmarken, skriver Christel Cederberg i en replik om solcellsanläggningar. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Gärna solceller – men inte på jordbruksmarken!

Kanske har det aldrig varit viktigare än nu att värna den svenska jordbruksmarken! Därför vill jag uppmana halländska myndigheter att ta del av skånska erfarenheter kring utbyggnad av storskalig solenergi, skriver Christel Cederberg, agronom.

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren.

ANNONS
|

I en debattartikel i HP 14/11 efterlyser Anna Werner, vd Svensk Solenergi, stora solcellsanläggningar i Halland. Enligt Werner är Skåne det enda svenska länet som hävdar sig gentemot övriga Europa vad gäller stora solcellsparker. Jag delar Werners åsikt om att det behövs mer solelproduktion, men vill lyfta fram Skåne utifrån ett annat perspektiv. Tillståndsansökningar om att etablera solcellsanläggningar på jordbruksmark blir oftast inte beviljade av Länsstyrelsen i Skåne. Här arbetar man aktivt i projekt för att hitta andra platser än jordbruksmark att placera solceller på.

Sverige är ett land som har blivit alltmer beroende av import för sin matförsörjning. I ett projekt för Naturvårdsverket, där forskare från Chalmers ingick i ett internationellt forskarteam, utvecklades metoder för att beräkna den svenska konsumtionens totala miljö-och resursavtryck. Här visade vi att mer än hälften av jordbruksmarken som behövs för Sveriges matförsörjning finns utomlands. Utöver risker relativt vår försörjningstrygghet, så orsakar produktionen utomlands betydande miljöproblem och växthusgasutsläpp.

ANNONS

Enligt FN:s klimatpanel IPCC så kan klimatförändringarna leda till svårigheter att upprätthålla matproduktionen i olika delar av världen. Forskning visar att klimatrelaterat extremväder redan nu påverkar skördarna i jordbruket med negativa konsekvenser för livsmedelssäkerheten. För Europas vidkommande är det södra delen som pekas ut som särskilt känslig, på grund av vattenbrist och ökande torka. Här bör nämnas Sveriges stora importberoende av grönsaker och frukt från Spanien, ett land vars jordbruk redan nu är hårt drabbat av återkommande torkperioder.

Även krig och konflikter hotar livsmedelssäkerheten. Ukraina är ett globalt viktigt jordbruksland och Rysslands anfallskrig har lett till minskad produktion och export av spannmål från Ukraina vilket medför stora problem i matförsörjningen för många människor i världen, särskilt i utvecklingsländerna. De långsiktiga effekterna av kriget i Ukraina är svåra att överblicka, men det kommer att ta lång tid innan minerad och förgiftad odlingsmark kan brukas igen.

Kanske har det aldrig varit viktigare än nu att värna den svenska jordbruksmarken! Därför vill jag uppmana halländska myndigheter att ta del av skånska erfarenheter kring utbyggnad av storskalig solenergi. Gärna solceller – men inte på jordbruksmarken!

Christel Cederberg

agronom, deltidsjordbrukare och biträdande professor i hållbara jordbrukssystem vid Chalmers Tekniska Högskola

ANNONS