Studie- och yrkesvägledningen spelar en central roll, skriver Svenne Gudmundsson.
Studie- och yrkesvägledningen spelar en central roll, skriver Svenne Gudmundsson. Bild: Ingvar Karmhed / SvD / TT

Ge unga en bra start i yrkeslivet

Det är inte alltid lätt för en tonåring att välja rätt eller veta vad man vill jobba med i framtiden, menar skribenten.

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren.

ANNONS
|

Livet är fullt av val som påverkar hur framtiden utvecklar sig. En del är lättare och andra svårare att göra. Det gäller oavsett om man är ung eller gammal. Men de val som görs i unga år kanske får allra störst konsekvenser för resten av livet. Valet av utbildning är här ett tydligt exempel.

I januari är det dags för eleverna i årskurs 9 att välja gymnasieprogram. Tre av tio 20-åringar i Sverige saknar gymnasieexamen i dagsläget, vilket talar sitt tydliga språk. Det är inte alltid lätt för en tonåring att välja rätt eller veta vad man vill jobba med i framtiden. Då blir det extra viktigt att informationen som ges är bra och tydlig. Studie- och yrkesvägledningen spelar här en central roll.

ANNONS

Lika viktigt som att det faktiskt finns stöd att få är att skolorna jobbar målmedvetet och efter en tydlig plan med att vägleda ungdomarna. Ska det vara möjligt måste också tillräckligt med resurser avsättas för att säkerställa att man jobbar på ett effektivt sätt. Råden som ges måste baseras på uppdaterade fakta om arbetsmarknadens behov. Dessutom är det nödvändigt att mäta och följa upp hur väl man lyckas. Bara så kan ambitionsnivån höjas och förutsättningarna bli bättre.

Samtidigt som företagen efterfrågar kompetens har många yrkesprogram tappat i attraktivitet under senare år. Det är ett stort problem som förhoppningsvis kommer att lösas delvis då alla gymnasieprogram nu ska ge högskolebehörighet. Parallellt med detta måste också skolornas studie- och yrkesvägledning bli bättre på att informera om att yrkesprogram ofta snabbt leder till jobb och en bra lön. Här finns en enorm potential att både bryta det utanförskap som många unga befinner sig i och se till företagens behov av yrkeskunnande.

Genom ett närmare samarbete mellan skola och näringsliv kan fler elever lyckas. Det tjänar alla på och vi är faktiskt skyldiga att ge våra ungdomar en god start i yrkeslivet.

Svenne Gudmundsson

Sannarps Bensin & Butik AB

Motorbranschens Arbetsgivareförbund

ANNONS