Det enda förutsägbara med vindkraft är att ibland blåser det och ibland inte menar skribenten.
Det enda förutsägbara med vindkraft är att ibland blåser det och ibland inte menar skribenten. Bild: Johan Nilsson/TT

Med hopp om en mild och blåsig vinter

Punktskatten på kärnkraft infördes runt 2000-talet och varade till den 1 januari 2018, och då uppgick den till en dryg tredjedel av driftskostnaden för att framställa el.

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren.

ANNONS
|

Replik på insändare: ”Vilken verklighetsuppfattning har Moderaterna” i HP 22/8 av Carl-Göran Saxerbo.

Vad man vill inom industrin och även utanför är förutsägbar produktion av el och förutsägbara priser, så var det förr tills 1998, men det var ingen större fara med priserna förrän nu. Tyvärr, det enda förutsägbara med vindkraft är att ibland blåser det och ibland inte. Tyskland fick kalla fötter i samband olyckan i Fukushima 2011. Man beslöt att avveckla kärnkraften, nu har vi facit i hand, och tack vare att våra priser styrs av elbörsen Nord Pool drabbas vi alla av detta.

Hade Stefan Löfven och Svenska Kraftnät ej sovit törnrosasömn när beslutet att stänga Ringhals 1 och 2 togs, och sett till att överföringskapaciteten från norr till söder ökat i samband med stängningen hade läget varit bättre, men hur mycket vet jag ej.

ANNONS

Sedan finns det politiker som säger att vi påverkade inte Vattenfall och dess delägare att stoppa driften. Punktskatten på kärnkraft infördes runt 2000-talet och varade till den 1 januari 2018, och då uppgick den till en dryg tredjedel av driftskostnaden för att framställa el. Då har man inte lika villkor mot andra konkurrenter som vattenkraft med flera, så kalla det att man stängde på marknadsmässiga villkor. Den punktskatten ringer illa i mina öron.

Nu är det snart val och politikerna kan ej bestämma över priserna på elbörsen. De kan sänka skatter och dylikt för oss privatpersoner, men företag med rörligt elpris får det tufft. Konkurrenslagar inom EU och statliga subventioner går inte så bra ihop. Vi får hoppas på en blåsig och mild vinter i Europa, om cirka tre år har Tyskland tillgång till gas från Kanada, men det är långt till dess.

Tommy Svensson

ANNONS