Vi måste alla fortsätta arbetet för en kärnvapenfri fredlig värld, uppmanar skribenten.
Vi måste alla fortsätta arbetet för en kärnvapenfri fredlig värld, uppmanar skribenten. Bild: Frank May

Minns Hiroshima

Kärnvapen har fått en allt större roll i dagens säkerhetspolitiska debatt. De är inte bara ett hot, vapnen kan användas, menar skribenten.

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren.

ANNONS

6 augusti 1945 förstördes Hiroshima av den första atombomben, Nagasaki tre dagar senare av den andra bomben. 200 000 människor dödades, miljoner strålskadades, fortfarande föds det barn med missbildningar till följd av den radioaktiva strålningen.

Visserligen har det inte fällts fler bomber sedan dess men utvecklingen av kärnvapen har fortsatt. Miljoner människor har skadats och dödats i samband med testning av kärnvapen till exempel i Hanford, Chelyabinsk, Lop Nor, Semipalatinsk, Bikini-atollen, Nevada, Muroroa, Novaja Zemlja och Australien, rapporterar Vendela Englund, ordförande i Svenska Läkare mot Kärnvapen.

I dag finns cirka 15 000 kärnvapen i nio länder, de flesta i Ryssland och USA. De är mindre i dag men deras sprängkraft har ökat. Kärnvapenavskräckning är en viktig del i Natos kollektiva försvar. Kärnvapen har fått en allt större roll i dagens säkerhetspolitiska debatt. De är inte bara ett hot, vapnen kan användas!

ANNONS

Som fredsvänner måste vi kraftfullt vända oss mot retoriken om kärnvapnens roll som avskräckning och påminna om Nobels Fredspris 2017 som gick till ICAN (Internationell kampanj för att avskaffa kärnvapen). Sedan 2021 har 93 av FN:s 193 länder signerat kärnvapenförbudet, 73 har ratificerat det. Sverige har varken signerat eller ratificerat FN:s kärnvapenförbud.

Minns Hiroshima! Vi måste alla fortsätta arbetet för en kärnvapenfri fredlig värld.

Susanne Gerstenberg

Kvinnor för fred

ANNONS