Platon avbildad på Egyptiska museet i Berlin.
Platon avbildad på Egyptiska museet i Berlin. Bild: Staffan Löwstedt / SvD / TT

Ska kloka politiker eller karriärister styra samhället?

Politiker bör testas och tränas i vishet.

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren.

ANNONS
|

I Platons skrift “Staten”, som skrevs för cirka 2 400 år sedan, presenterar filosofen sina idéer om den ideala formen av styrelseskick och den roll som politiker bör spela i samhället.

Enligt Platon är de bästa ledarna de som styrs av vishet och dygd, snarare än de som drivs av personlig ambition eller maktbegär. Platon hävdar att politiker som motiveras av sitt egenintresse, sannolikt kommer att fatta beslut som inte ligger i det bästa intresset för det folk de tjänar, vilket leder till korruption, maktmissbruk och undermåliga beslut.

Å andra sidan är det troligare att politiker som styrs av visdom och dygd fattar beslut som är rättvisa och som gynnar samhället. Dessa ledare kan se helheten och överväga de långsiktiga konsekvenserna av sina handlingar.

ANNONS

Platon betonar vikten av utbildning och filosofisk träning för att utveckla kloka och dygdiga ledare. Med tanke på alla de globala och nationella utmaningar som politiker i dag misslyckas att lösa, och som skapar stor risk för en samhällskollaps, borde vi våga tänka i nya banor. Är det inte dags att Platons synsätt får genomslag i vårt styrelseskick? Bör vi inte testa politikers vishet innan de får kandidera till politiska val, och borde inte riksdagsledamöter kontinuerligt genomgå vishetsträning?

Är det praktiskt möjligt? Självklart! Inrätta en myndighet under riksdagen, likt Riksbanken, som självständigt ansvarar för testning och vishetsträning av politiska kandidater.

Christer Nylander

ANNONS