Personer med diabetes lever med sjukdomen 24/7, och en bra personcentrerad vård kräver att denna utgår från den enskilda individens unika behov och önskan. Detta förutsätter kontinuitet, menar skribenten.
Personer med diabetes lever med sjukdomen 24/7, och en bra personcentrerad vård kräver att denna utgår från den enskilda individens unika behov och önskan. Detta förutsätter kontinuitet, menar skribenten. Bild: Claudio Bresciani/TT

Tillgänglighet och kontinuitet avgörande för en bra diabetesvård

Vi vet att regionen har ett besvärligt ekonomiskt läge, men ökar inte tillgängligheten i vården kommer kostnaderna för diabetes öka framöver när allvarliga komplikationer blir en följd av att leva med sjukdomen.

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren.

ANNONS
|

Diabetes är en komplex sjukdom, som över 500 000 människor lever med i Sverige. Den kräver regelbunden vårdkontakt för att undvika kort- och långsiktiga hälsorisker samt säkerställa bra behandlingsresultat och livskvalitet. Så ser det tyvärr inte ut för en del av de drygt 10 000 som lever med diabetes i Halland, det visar en ny undersökning från Svenska Diabetesförbundet.

Personer med diabetes lever med sjukdomen 24/7, och en bra personcentrerad vård kräver att denna utgår från den enskilda individens unika behov och önskan. Detta förutsätter kontinuitet, där personer med diabetes träffar samma diabetesteam åtminstone varje år oavsett om de får hjälp på en medicinklinik eller i primärvården. Målet med vården är god hälsa och livskvalitet på kort och lång sikt för personer med diabetes, inte minst för att undvika allvarliga komplikationer som utgör runt 70 procent av kostnaderna i diabetesvården.

ANNONS

I juni svarade 3 530 medlemmar i Svenska Diabetesförbundet på frågor runt dessa teman. Totalt uppgick andelen som inte har fått träffa sin diabetessjuksköterska under de senaste 12 månaderna till 14 procent, och när det gäller att träffa diabetesläkarna var samma andel 25 procent. Bägge resultat pekar på en försämring jämfört med 2022. Vidare vittnar tre av tio om, att de inte träffar samma läkare vid sina vårdbesök.

Bland de svarande från Halland var det tio procent som inte hade fått träffa sin sjuksköterska under det senaste året, medan motsvarande andel med avseende på läkarna var 16 procent. När det gäller kontinuiteten svarade nära en av fyra att de inte får träffa samma läkare på sina vårdbesök.

Siffrorna visar en alltmer pressad situation, inte minst i primärvården där merparten av personer med diabetes typ 2 ska få hjälp och stöd. Ambitionen om god och nära vård är ibland ganska avlägsen, trots att vårdpersonalen kämpar på varje dag.

Vi vet att regionen har ett besvärligt ekonomiskt läge, men ökar inte tillgängligheten i vården kommer kostnaderna för diabetes öka framöver när allvarliga komplikationer blir en följd av att leva med sjukdomen. Beslutsfattarna får inte blunda för detta och vi föreslår att:

• Personer med diabetes som minimum får träffa vården en gång per år.

ANNONS

• Det etableras samverkan så att personer med diabetes alltid träffar diabetesutbildad vårdpersonal.

• Det genomförs obligatorisk kompetensutveckling om diabetes för primärvårdspersonal.

Sven Fogelström, ordförande Diabetesföreningen i Halland Län

ANNONS