Varbergs kommun har inte godkänt externa köpcentrum, vilket innebär att de har en fortsatt levande stadskärna, menar skribenten.
Varbergs kommun har inte godkänt externa köpcentrum, vilket innebär att de har en fortsatt levande stadskärna, menar skribenten. Bild: Annika Karlbom

Två stora skillnader mellan Halmstad och Varberg vad gäller torghandel

Varbergs kommun har inte godkänt externa köpcentrum, vilket innebär att de har en fortsatt levande stadskärna.

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren.

ANNONS
|

Jag har läst diverse insändare, artiklar med mera angående Stora torg och torghandeln.

Ofta kommer Varberg upp i diskussionen och ofta handlar det om hur bra Varberg är för torghandeln. Jag säger inte emot om detta, men oftast så diskuteras fel saker om detta.

Visst satsar Varberg på torghandeln och det är förmånligt för torghandlarna att vara där, inget snack om det.

Men det finns två stora skillnader mellan Halmstad och Varberg i sammanhanget. Vi börjar med den absolut största skillnaden mellan städerna.

Varbergs kommun har inte godkänt externa köpcentrum, vilket innebär att de har en fortsatt levande stadskärna.

ANNONS

Det är detta som gör att butikerna finns kvar i centrum och att besökarna återkommer dagligen till centrum.

I Halmstad så har vi två stora ”magneter” på varsin sida av centrum, som ger både besökarna och företagen fördelar.

Detta dränerar givetvis oerhört mycket och är den absolut största skillnaden mellan Halmstads och Varbergs liv och rörelse i centrum.

Jag vill gå så långt så att jag tror att nuvarande upplägg i Halmstad är dömt att misslyckas, jag tror att man måste se över hela stadskärnan och eventuellt få fler mindre butiker runt om stadskärnan, med lägre hyror och bättre förutsättningar.

Den andra skillnaden är att torghandeln i Varberg har öppet två dagar i veckan, vilket är positivt för besökarna.

De har byggt upp ett nätverk av torghandlare och kunder som är riktigt positivt för staden, vilket gör att det är försvarbart att investera i bland annat enkla lösningar avseende el och enkla bokningsmöjligheter för handlarna.

Jag vill även minnas att Varberg arbetar aktivt med ”eventdagar”, där exempelvis skolklasser kan sälja på torget, som övriga staden håller öppet lite längre.

Samarbete är ett nyckelord..

Personligen så tycker jag att Stora torg är fel plats för torghandeln, eftersom bussarna fortfarande dundrar genom city och knappast bidrar med en behaglig miljö.

ANNONS

Kanske man skulle haft en plan för ett ”nytt torg” där man skapar förutsättningar både för handlare och besökare, där torghandel och matvagnar kan ges en rimlig förutsättning för att bedriva sin verksamhet?

F.d Torgbesökare

ANNONS