Skolan är en viktig del i att skapa resursstarka, trygga samhällsmedborgare. Snälla, ge dem möjligheten att göra sitt jobb!, menar skribenten.
Skolan är en viktig del i att skapa resursstarka, trygga samhällsmedborgare. Snälla, ge dem möjligheten att göra sitt jobb!, menar skribenten. Bild: FREDRIK SANDBERG / TT

Våga gå back för att öka skolans budget

Skolan är en viktig del i att skapa resursstarka, trygga samhällsmedborgare. Snälla, ge dem möjligheten att göra sitt jobb!

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren.

ANNONS
|

Replik. Apropå insändaren "Vilka förutsättningar krävs för att kunna göra sin skolplikt?”, 13/9.

Efter att läst insändaren ”Vilka förutsättningar krävs för att kunna göra sin skolplikt?” och sedan tagit del av samma artikel i ”Vi Lärare” blir även jag frågande kring kommunens budgetfördelning. Om jag minns rätt talades det under våren 2024 om att Halmstads kommun skulle spara in 70 miljoner från skolans budget. Samtidigt kan man läsa i artikeln som det refereras till att det insparade beloppet Halmstads kommun 2023 hade i RUR (resursutjämningsreserv) är 635 miljoner och att kommunen det året i helhet gick med 438 miljoner i vinst, börjar man ändå undra över hur pengarna väljs att spenderas i kommunen. Kommunen i helhet går med vinst, men skolbudgeten minskar!

ANNONS

Den 3 september kan vi på Sveriges Radio höra rektorer från Klaraskolan och Vallåsskolan berätta om växande gangstermentaliteten och våld på deras skolor. Det finns forskning som visar hur barn som bevittnar våld i hemmet far illa av detta, hur blir det när de bevittnar eller till och med utsätts i skolan? Där de har, såsom insändarskribenten Åse Voxhed skriver, en plikt att vara. Utöver att behöva bevittna, vara rädd för att själv bli utsatt eller till och med utsättas för våld så öppnar en skolmiljö med färre vuxna upp för kriminella miljöer. Skolan har en central roll i att motverka rekrytering av barn till gängkriminalitet och över lag är framgång i skolan en betydande faktor som skydd mot att hamna i kriminalitet. I föreläsning kring SSPF (samverkansmodell för Socialtjänst, Skola, Polis och Fritid) framkommer att varenda en av de cirka 60 barn som haft SSPF har en önskan att lyckas i skolan.

I Hallandsposten 2024-08-23 går det under Hyltesidorna att läsa om hur Hylte kommun valt att använda statligt bidrag, men även använda pengar från RUR (resursutjämningsreserv) för att kunna rädda lärartjänster. Hylte kommun gick 2023 minus i sin totala budget, men väljer att fortsätta vrida och vända för att deras skolor ska kunna få pengar för kunna behålla den viktiga skolpersonalen. Så frågan jag till slut ställer mig blir: Borde inte Halmstads kommun våga gå back i sin totala årsvinst och ge en rimlig budgetökning till skolan för alla våra barns skull? Skolan är en viktig del i att skapa resursstarka, trygga samhällsmedborgare. Snälla, ge dem möjligheten att göra sitt jobb!

ANNONS

Sanna Ljunggren, kommuninvånare, skattebetalare och mamma

LÄS MER:Klaraskolan håller stängt efter bombhot

LÄS MER:Stökig terminsstart – rektorn kunde inte garantera säkerheten

ANNONS