Det råder bevattningsförbud i Halmstad och Laholm.
Det råder bevattningsförbud i Halmstad och Laholm. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Vattenbristen kräver kommunala prioriteringar

Under en het och torr sommar råder vattenbrist i 76 kommuner varav 40 under juni hade bevattningsförbud, skriver Jonathan Lindgren från Villaägarnas Riksförbund.

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren.

ANNONS
|

Sommarens vattenbrist i Halmstad och Laholm där bevattningsförbud utfärdats aktualiserar behovet av att underhålla vår VA-infrastruktur. Nu under en het och torr sommar råder vattenbrist i 76 kommuner varav 40 under juni innehade fullständiga bevattningsförbud. Samtidigt lider VA-infrastrukturen av enorm underhållsskuld som innebär att 17 procent av transporterat vatten förloras i läckage.

Underhållsskulden på det nät av rör som transporterar vårt vatten uppgår till 560 miljarder kronor fram till 2040. Det är ett nät som byggdes under mitten av förra århundradet och nu snabbt börjar nå slutet av sin tekniska livslängd.

Precis som med energiproduktionen riskerar insikten om det behov som finns inte komma förrän det är för sent. I stället överraskas hushållen av plötsligt stigande priser. Detta har redan börjat ske.

ANNONS

Organisationen Svenskt Vatten släppte i juni statistik över vattenkostnaderna i våra kommuner. För en normalvilla växlar månadskostnaden mellan Sveriges billigaste vattenkommun Fagersta där vattnet kostar 283 kronor, till Tjörn där motsvarande kostnad är 1 406 kronor i månaden. I Halmstad har taxan nästan fördubblats sen förra året.

Prishöjningarna gentemot förra året är dramatiska med flera kommuner där priset mer än fördubblas. Från att ingen kommun förra året hade månadskostnader som översteg 1 000 kronor har 30 kommuner nu passerat denna gräns.

I stället för att lägga kraft på förnyelse av VA-infrastrukturen har många kommuner ägnat tid och kraft åt nitisk tillsyn av enskilda avlopp där kraven på godkänd anläggning ställs skyhögt. Både kommunernas prioriteringar såväl som betingen från Havs- och vattenmyndigheten behöver anpassas till där behoven för åtgärder och nyttan av åtgärder är som störst. Hit hör den kommunala VA-strukturen med läckande rör för dricksvatten och reningsverk som inte klarar skyfall utan att bredda när väl regnet kommer i form av stötvisa jättemassor.

Förändringar i klimat ställer nya utmaningar. Tillgången på dricksvatten är en basal samhällstillgång som behöver säkras för framtiden.

Jonathan Lindgren, samhällspolitisk expert, Villaägarnas Riksförbund

ANNONS