Skräp. Det som går att handla via Temu och Shein är mestadels slit- och slängvaror människor egentligen inte behöver.
Skräp. Det som går att handla via Temu och Shein är mestadels slit- och slängvaror människor egentligen inte behöver. Bild: Jessica Gow

Malin Lernfelt: 1000 kinesiska plastburkar gör ingen människa lycklig

På sociala medier frossar människor i köp från Temu, Shein, Wish och Ali Express. Det måste bli ett slut på det. Billighetsshoppingen försämrar klimatet, understödjer barn- och tvångsarbete, sprider gifter och ökar säkerhetsrisker.

Det här är en ledarartikel, som uttrycker åsikter från Hallandspostens ledarredaktion. HP:s ledarredaktion är oberoende liberal.

ANNONS
|

Skräpsajter som säljer skit ingen egentligen behöver. Så skulle man kunna beskriva Temu, Shein och liknande shoppingplattformar. De säljer varor av usel kvalitet, ofta tillverkade i kinesiska fabriker med oacceptabla arbetsförhållanden. Varor som inte sällan dessutom är plastiga kopior av dyra märkesvaror eller som stulit designen från små unika producenters kollektioner. Och det är billigt, jättebilligt. Bara det borde få människor att förstå att det är något som inte stämmer och att de inte borde handla därifrån.

Tyvärr är en stor mängd av kunderna både unga, naiva och lättpåverkade. Temu och Shein har dessutom hittat det ultimata sättet att kränga sin skit. Genom att kontakta så kallade microinfluerare, personer som har några tusen följare på sociala medier och är desperata efter att synas och få bekräftelse, och erbjuda dessa gratis produkter mot att de gör reklam, når de ut till precis rätt målgrupp: tonåringar (och vuxna som saknar impulskontroll).

ANNONS

Microinfluerarna blir smickrade över att få göra reklam och kunna erbjuda sina följare rabattkoder och har till skillnad från större diton inga team runt sig som håller koll och säger stopp när företag som inte bryr sig om vare sig arbetsmiljö, klimat eller moral vill samarbeta. Inte heller har microinfluerarna några krav på att få betalt. I stället sitter de gladeligen och sliter upp mängder med plastpåsar från Kina på Instagram och Tiktok i ”haul” efter ”haul” (video där någon berättar och visar upp vad de nyligen köpt eller fått).

En liberal ståndpunkt skulle visserligen kunna vara att folk väl får köpa eller promota vad de vill. Samtidigt är detta frossande i onödigheter och plast djupt problematiskt. På flera sätt. Vid ett flertal tillfällen har det rapporterats om att produkterna som säljs från Temu, Shein, Wish, Aliexpress och liknande sajter är tillverkade av slav- och barnarbetare. Häromdagen kom dessutom (ännu ett) larm från Kemikalieinspektionen om att det finns stora risker att handla därifrån eftersom produkterna innehåller stora mängder giftiga ämnen. Bland annat handlar det om skor med över 200 gånger så höga halter av hormonstörande ftalater än vad som är tillåtet och kepsar med dubbelt så höga halter av det cancerframkallande ämnet formaldehyd än den tillåtna gränsen.

ANNONS

Det är sydkoreanska myndigheter som gjort nyligen inspektioner av produkter från plattformarna Shein, Temu och Aliexpress. När samma myndigheter i maj kontrollerade varor riktade till barn innehöll över hälften farliga ämnen.

Som om detta inte var nog finns det mycket som tyder på att de kinabaserade shoppingplattformarna spionerar på sina användare och kammar dem på personlig information. I somras gick branschorganisationen Svensk Handel dessutom ut och varnade för att kinashoppingen hotar svenska företag och jobb.

Det finns med andra ord inget som är bra med Temu, Shein med flera. Vuxna människor borde veta bättre än att köpa högvis med plastburkar och illasittande klänningar sydda av tvångsarbetare. Att sluta klicka hem skit från Temu är att göra en insats såväl för sin egen hälsa som för klimatet och säkerheten. Likaså att prata med närstående tonåringar om vikten av att stå emot microinfluerarnas otäcka plastpåsefrosseri. Vi måste göra upp skräpshoppingsamhället.

ANNONS