Nu hamnar hjälmen på hyllan. Stefan Lundström, fram till fredagen var vd för det kommunala bostadsbolaget Laholmshem.
Nu hamnar hjälmen på hyllan. Stefan Lundström, fram till fredagen var vd för det kommunala bostadsbolaget Laholmshem.

Bra kommunala chefer växer inte på träd

Förtroende tar ofta lång tid att bygga upp men kan raseras på ett ögonblick. Det har två kommunala chefer fått erfara i veckan.

Det här är en ledarartikel, som uttrycker åsikter från Hallandspostens ledarredaktion. HP:s ledarredaktion är oberoende liberal.

ANNONS
|

I en kommunal organisation måste det finnas förtroende för cheferna i de olika verksamheterna. Det gäller både uppåt, mot ledningen, som nedåt, mot medarbetarna. Hallandsposten har i veckan rapporterat om två chefer som fått sluta för att de saknar ledningens förtroende och om en rektor som tycks sakna förtroende från sin personal.

Vi börjar i Laholms kommun. På fredagen blev det klart att det kommunala bostadsbolaget Laholmshems vd, Stefan Lundström, får sparken från sin tjänst. Bakgrunden är ett antal meddelanden som Lundström har skickat till en annan förvaltningschef inom kommunen där han ifrågasätter hur Laholm har agerat i två olika fall där man bryter mot lagen. Det gäller den så kallade möbelskandalen där kommunen gjorde ett olagligt inköp av möbler samt det nu aktuella beskedet att kommunen avser att bryta mot socialtjänstlagen när man inte kan erbjuda alla sommargäster hemtjänst.

ANNONS

Laholms kommunchef Anders Einarsson diarieförde meddelandena hos kommunen och de blev offentlig handling. Därmed rullades också hela historien upp och som ledde till att Lundström fick sparken.

Om man kort ska kommentera de olika lagbrotten som Laholms kommun har gjort sig skyldig till så finns det en väsentlig skillnad; att inte kunna erbjuda hemtjänst till sommargästerna är nu ett nationellt problem som även regeringen är väl medveten om. Det borde även Stefan Lundström ha känt till. Därmed är det tydligt att Lundström på eget bevåg har förbrukat sitt förtroende som vd för Laholmshem. En styrelsemedlem i Laholmshems AB, Ove Bengtsson (S), formulerar det väl i en artikel på Hallandsposten.se:

”Det finns absolut ingen privat zon om man jobbar på den här nivån. Då krävs det lojalitet mot ledningen och den har grovt åsidosatts i detta fall, som jag ser det.” (24/4)

Går vi vidare till Halmstads kommun så kom i tisdags det överraskande beskedet att chefen för hemvårdsförvaltningen, Jennie Vidal, sparkas omgående från sin tjänst. Kommunstyrelsens ordförande Jonas Bergman (M) kommenterade agerandet med att man ”måste ha förtroende för ledningen i den här väldigt viktiga verksamheten, både till vardags och i kristider” (HP 22/4).

Dagen efter vidareutvecklade kommun- direktören Mattias Rossköld resonemanget i HP:

ANNONS

”I den här extraordinära händelsen har det funnits brister i krisledningsförmågan som till slut har blivit så tydliga att de påverkat förtroendet” (HP 23/4).

Med tanke på att coronakrisen pågått i lite drygt en månads tid kan man bara ana att problemen måste ha varit akuta med tanke på det snabba och hastiga beslutet att Vidal får gå från sin chefstjänst.

Men det är bara inte hemvårdsförvaltningen som skakas av en förtroendekris i Halmstad. I dagens tidning rapporteras det om Österledskolan i Oskarström där det under en längre tid har funnits en kritik mot skolans ledning. Bakgrunden är ett anonymt brev adresserat till Pauline Broholm Lindberg, chef för barn- och ungdomsförvaltningen i Halmstad, där det framförs allvarlig kritik mot skolledningen. Den bilden bekräftas både i en med- arbetarenkät där förtroendet för både skolledning och förvaltning är mycket lågt, och av de fackliga organisationerna på skolan som menar att förtroendet för den ena rektorn är förbrukat.

Här är det uppenbart att något måste göras. En vanlig åtgärd när en chef blir ifrågasatt internt är att ledningen sätter in ett externt stöd, läs konsultfirma. Varje fall är självklart unikt och kommer slutändan att ha olika lösningar. Men den första reaktionen från en ledning är ofta att stå upp för sin chef och den nuvarande organisationen. I det läget inleds en resa för att komma fram till en hållbar lösning för framtiden. Inte sällan slutar en sådan process ändå med att den ifrågasatta chefen får gå.

ANNONS

Vad som exakt har hänt internt i de olika organisationerna i Laholm och Halmstad är svårt för en utomstående att veta. En sak är i alla fall säker, två chefer har fått gå medan en tredje är starkt ifrågasatt. Då är det inte svårt att lista ut var krisen just nu är som mest påtaglig. För skolpersonalens bästa är det viktigt att problemen på Österledskolan får sin lösning så snart som möjligt. Det finns ingen mening med att dra ut på en kris i onödan.

Finns det då inget positivt att lyfta fram efter dessa förtroendekriser? Jo, på fredagen blev det klart vem som efterträder den sparkade kommundirektören i Hylte, Per Borg, ni vet han som mitt under coronakrisen reste till Thailand.

Det blir Emma Gröndahl, tidigare informations- och kanslichef i Hylte, som blir tillförordnad kommunchef i Hylte fram till den 31 juli nästa år. Och det var en enig kommunstyrelse som stod bakom tillsättningen.

”Vi politiker måste kunna känna tillit till personen och var därför helt överens om att utse Emma Gröndahl till tillförordnad kommunchef”, säger kommunstyrelsens ordförande Ronny Löfquist (S) i dagens Hallandsposten.

Mitt i denna veckas förtroendemörker är att viktigt att markera och lyfta fram chefer som man faktiskt har förtroende för.

ANNONS

Till sist. En god ledare ska få sina medarbetare att växa men bra chefer växer inte på träd. Det är något att tänka på i all kommunal verksamhet.

ANNONS