Översvämning under motorvägen vid Påarp.
Översvämning under motorvägen vid Påarp. Bild: Jari Välitalo

Mattias Karlsson: Det nya kaotiska vädret i Halland, Sverige och världen

I takt med klimatförändringarna blir vädret alltmer extremt, både på hemmaplan och i världen.

Det här är en ledarartikel, som uttrycker åsikter från Hallandspostens ledarredaktion. HP:s ledarredaktion är oberoende liberal.

ANNONS
|

”Vatten, vatten bara vanligt vatten.” Så skaldar Lennart Hellsing fyndigt i den kända barnvisan ”Vattenvisan” med musik av Lille Bror Söderlundh. Men nej, vatten är inte alltid så vanligt. För mycket vatten på för kort tid och på fel plats leder allt som oftast till översvämningar. Och på måndagen orsakade det kraftiga regnandet problem utmed stora delar av västkusten.

Det var framför allt i Göteborgsområdet som det rapporterades om flertalet översvämningar som drabbade både trafiken och villaägare. Även i Halmstad kom det på måndagen många larm om för mycket vatten på fel ställe. I Haverdal fick räddningstjänsten rycka ut till en översvämmad källare och en viadukt under E6:an vid Påarp fick spärras över efter att flera bilar fastnat i vattnet. Det var en kombination smältande snö och kraftigt regnande som orsakande översvämningarna. Och det väntas mer regn i veckan.

ANNONS

Men det var inte bara västkusten som drabbades av måndagens oväder. På sociala medier plattformen X (tidigare Twitter) skrev SMHI så här på måndagsförmiddagen:

”Allmänt stökigt väder i dag och flera varningar utfärdade, håll dig gärna uppdaterad.”

På vädermyndighetens hemsida fanns vid lunchtid också ett 30-tal vädervarningar, framför allt rörande hård vind längs med i stort sett hela landets kust, och i fjällen. De allra varningar var av den lägre nivån, gul, men fanns också en orange vädervarning för ymnigt snöfall i kombination med kraftiga vindar för en del av Norrlandskusten.

Den senaste tiden har ett extremt väder ställt till det många sätt i Sverige. På sina ställen har det varit väldigt kallt, ner mot 40 minusgrader. Emellanåt har det varit kraftiga vindar, och tillsammans med snöfall har detta i sin tur orsakat stora trafikstörningar. Minns särskilt då E22:n där över tusen fordon satt fast i snöovädret medan myndigheterna var handlingsförlamade och agerade alldeles för saktfärdigt för att hjälpa trafikanterna som satt fast i de långa köerna.

Men trots det extrema väder som varit är det inget som egentligen sticker ut för årstiden. I en intervju med ledarsidan meddelar vakthavande meteorolog på SMHI att vi är inne i en väldigt intensiv väderperiod under året. På en fråga om hur årets väder är jämfört med förra året har det hittills varit 25 så kallade vädertillfällen i januari jämfört med 24 för hela januari 2023. Då ska det tilläggas att vädertillfällen i det här sammanhanget definieras som ett större vädersystem som har stor påverkan över land.

ANNONS

Ett oväder gör ingen klimatförändring, men mönstret är ändå tydligt över en längre tid. Jorden går mot ett alltmer extremt väder i takt med att den globala medeltemperaturen stiger. Konsekvenserna av detta är till exempel längre torrperioder, kraftigare stormar, mer skyfall och att det blir vanligare med allvarlige värmeböljor.

Ett alltmer extremt väder är ett direkt hot mot människor, djur och natur. Och detta kommer drabba alla – både på hemmaplan i Halland och i världen. För södra Halland del är det troligen återkommande översvämningar ett av de mer allvarliga problemen som behöver hanteras. Det vill säga för mycket vatten på för kort tid och på fel plats.

ANNONS