Det historiska avtalet skrivs under.
Det historiska avtalet skrivs under. Bild: Jenny Frejing/Svenskt Näringsliv

Ett historiskt avtal som är bra för Sverige

Kommunal och IF Metall gör det rätta för sina medlemmar och för den svenska arbetsmarknaden.

Det här är en ledarartikel, som uttrycker åsikter från Hallandspostens ledarredaktion. HP:s ledarredaktion är oberoende liberal.

ANNONS
|

Förra fredagens överenskommelse om anställningsskyddsreglerna mellan Svenskt Näringsliv och de två LO-förbunden IF Metall och Kommunal var verkligen historisk. Statsminister Stefan Löfven jämförde avtalet med Saltsjöbadsavtalet från 1938.

Svenskt Näringsliv uttalade att förhandlingarna nu är avslutade och resultatet skickades till regeringen. Där togs förhandlings­resultatet väl emot.

”Lagändringarna kommer att genomföras under den här mandatperioden”, sa arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) till TT.

Överenskommelsen gjorde också Liberalerna och Centerpartiet nöjda.

”Efter 40 år tar vi nu äntligen avgörande kliv mot en modern arbetsmarknad”, sade Annie Lööf.

Avtalet innebär att en majoritet av medlemmarna inom LO nu står bakom en gemensam överenskommelse med arbets­givarsidan om anställningsskyddet.

ANNONS

Bland annat har man enats om att det blir möjligt att undanta tre personer från turordningen vid uppsägning oavsett antal anställda. Det är en uppluckring av det nuvarande skyddet, men långt ifrån en nyliberal revolution. Samma gäller för reglerna om så kallad hyvling, där arbetsgivaren måste ge arbetstagaren en omställningstid på tre månader innan en sänkning av tjänstgöringsgraden kan ske.

Avtalet innehåller också överenskommelser om stöd till kompetensutveckling och omställningsstöd vid uppsägningar. Det kan innebära ökade kostnader för staten, men förändrar arbetsmarknaden i riktning mot mer ”flexicurity”, att det finns stöd från fack, företag och staten när man förlorar arbetet. Detta är utmärkt.

LO-förbunden Transport och Byggnads protesterar mot att IF Metall och Kommunal gått med på ett avtal.

”Jag undrar om de ens vill vara med i LO”, säger Transports ordförande Tommy Wreeth.

Nu är det dock för sent att göra något. Förhandlingarna är över. Möjligheten att påverka avtalet finns inte längre, utom att ansluta sig i efterhand, vilket Svenskt Näringsliv säger kan ske när som helst.

Det är ju inte så att IF Metall eller Kommunal har vikt ned sig helt i förhandlingarna. Under fredagens presskonferens var det tydligt att avtalssekreterarna Veli-Pekka Säikkälä och Johan Ingelskog ansåg att avtalet var bra för deras medlemmar.

ANNONS

De flesta trodde nog att Vänsterpartiet nu skulle lägga ned sitt hot om misstroendevotum mot regeringen Löfven. Men under den gångna helgen meddelade partiet att hotet ligger kvar.

”Anledningen är att regeringen inte kan gå fram med en lagstiftning som helt struntar i stora delar av Sveriges löntagare”, säger partiledaren Nooshi Dadgostar till Ekot.

Men det är mindre än halva LO som står utanför avtalet. Eftersom PTK (TCO och SACO) redan har skrivit under avtalet, omfattar avtalet en förkrossande majoritet av Sveriges fackanslutna arbetstagare.

Vill verkligen Vänsterpartiet vara med och fälla regeringen Löfven på grund av arbetsmarknadslagstiftning som Kommunal har godkänt? Det blir svårt att förklara för väljarna. Därför är Vänsterpartiets uttalande med all sannolikhet ett tomt hot.

Regeringen kan omedelbart börja med lagstiftningsarbetet. Tids nog får Vänsterpartiet bekänna färg.

ANNONS