Kungen är född till statschef – i en demokrati.
Kungen är född till statschef – i en demokrati. Bild: Pontus Lundahl/TT

För Sverige in i framtiden – med republik

Svaret för en liberal kan inte vara något annat än att bevaka fullmäktige i Halmstad framför det kungliga besöket i Halland. Alla dagar om året.

Det här är en ledarartikel, som uttrycker åsikter från Hallandspostens ledarredaktion. HP:s ledarredaktion är oberoende liberal.

ANNONS
|

Det kom en inbjudan till ledarredaktionen från Länsstyrelsen i Halland att bevaka kungaparets besök i Laholm och Halmstad nu på torsdag den 28 oktober. Samtidigt samlas kommunfullmäktige i Halmstad till ett sammanträde.

Här ställs jag som politisk redaktör på Hallandsposten inför ett val. Vilken händelse ska jag bevaka, kungen eller fullmäktige? Svaret för en liberal kan inte vara något annat än fullmäktige, det lokala parlament som kommunens medborgare varit med att välja.

Det är i kommunfullmäktige som den lokala demokratin får sin tydligaste manifestation och där alla väljare genom sin rösträtt haft möjlighet att påverka vem som ska företräda dem.

ANNONS

Som Hallandsposten har rapporterat kommer kung Carl Gustaf och drottning Silvia till södra Halland under torsdagen. Det bärande temat för besöket är hur coronapandemin har påverkat Halland med besök bland annat på Osbecksgymnasiet i Laholm, en vårdcentral i Skummeslövsstrand och Hotell Tylösand.

Samma dag som kungabesöket har Halmstads fullmäktige möte och dit alla 71 ledamöter är kallade när coronarestriktionerna nu har hävts. Denna gång ska sammanträdet hållas på Högskolan i Halmstad.

Som av en händelse inleds mötet med information om det pågående firandet av att demokratin i Sverige fyller 100 år. Med anledning av demokratifirandet undertecknade alla kommuner i Halland nyligen en deklaration för en stark demokrati.

I deklarationen står inledningsvis att ”Vi värnar alla människors lika värde …” Ja, det kan vi alla väl skriva under på. Men hur är det i praktiken? Hur demokratiskt är egentligen samhället och det svenska statsskicket?

Man kan lite elakt säga att Laholm och Halmstad får besök av ett äldre pensionärspar från Stockholm som är ute och reser i landet. Men kungen är så klart inte vem som helst, han är Sveriges statschef, dock inte vald av folket utan han har ärvt sitt ämbete.

Det är just detta som är grundproblemet med en monarki i ett demokratiskt samhälle som Sverige. Kungen och hans ättlingar föds med speciella rättigheter som inte tillfaller alla andra medborgare i landet. Minns då att vi värnar alla människors lika värde i Sverige. Likhet inför lagen är en grundprincip i en demokrati, men där är det svenska statsskicket sannerligen inte fläckfritt.

ANNONS

En enkel lösning på hur man kan avskaffa dagens odemokratiska monarki är att låta riksdagens talman också vara landets statschef. Det kan vara ett första steg mot en republik och att Sverige blir en fullvärdig demokrati.

Det är något att tänka på när vi nu firar att den svenska demokratin fyller 100 år. Låt det inte gå ytterligare hundra år till utan att vi på allvar tar det viktiga steget från monarki till republik. För Sverige in i framtiden – med republik.

För min egen del i min roll som politisk redaktör är valet alltså enkelt, jag väljer att bevaka kommunfullmäktige före ett kungabesök, och jag väljer republik före monarki. Alla dagar om året.

ANNONS