Om några år kan det blir fler plastpåsar att hantera.
Om några år kan det blir fler plastpåsar att hantera. Bild: Jari Välitalo

Gröna påsen är fortfarande ett omoget avfallssystem

Hem har tagit sitt beslut, den gröna påsen för matavfall blir kvar. Det är tyvärr fel väg att gå. Hoppet står nu till Halmstads kommunfullmäktige.

Det här är en ledarartikel, som uttrycker åsikter från Hallandspostens ledarredaktion. HP:s ledarredaktion är oberoende liberal.

ANNONS
|

Grattis Halmstad! Den gröna påsen för matavfall blir kvar ända fram till 2037. I alla fall om styrelsen för Hem får som den vill, och man följer den ekonomiska kalkyl som ligger som grund för styrelsens beslut. Inte nog med det så kommer systemet med plastpåsarna att utökas ytterligare med flera nya färger för alla villa- och fritidshusägare i Halmstads kommun. Detta meddelades på en pressträff efter ett styrelsemöte på onsdagen.

Den gröna plastpåsens framtid har blivit högaktuell i och med att Halmstads Energi och Miljö, Hem, står inför ett viktigt vägval. Till 2027 måste alla kommuner i Sverige ha infört fastighetsnära insamling, vilket för Halmstads del innebär att man måste utöka dagens avfallssystem. Och som HP har rapporterat landar det i att Hem utgår från dagens system med insamling av färgade plastpåsar och optisk sortering.

ANNONS

Konkret innebär det att Hem måste bygga ut dagens sorteringsanläggning på Kristinehed för att kunna hantera fler plastpåsar då det kommer att införas hushållsnära insamling av plast, pappersförpackningar och metall för villaägare. För boende i flerfamiljshus blir det i grunden som i dag då många fastigheter redan har hushållsnära insamling.

Men märk väl, glasflaskor och tidningar kommer husägare även i fortsättningen att behöva lämna på återvinningsstationer. En följd av detta är att många återvinningsstationer behövs även i framtiden; med ett fyrfackssystem minskar det behovet.

Det är främst av ekonomiska skäl som Hem:s styrelse vill behålla den optiska sorteringen, och utöka den. Att införa det alternativa fyrfackssystemet innebär en kostnad på 180 miljoner kronor vilket ska jämföras med de dryga 50 miljoner det kostar att bygga ut dagens system.

Utifrån ett ekonomiskt perspektiv är det därför förståeligt att Hem vill fortsätta på den inslagna vägen. Men det finns andra faktorer att väga in, framför allt hur insamlingen av matavfall har fungerat med hjälp av den gröna påsen.

På pressträffen menade Hem:s vd Håkan Kånge att insamlingen av matavfall nu har nått en mognad, det vill säga att Halmstadborna har tagit till sig den gröna påsen och använder den på rätt sätt. Men enligt statistik från Avfall Sverige så ligger Halmstad rejält efter vad gäller mängden matavfall som återvinns i kommunen.

ANNONS

I genomsnitt återvinner Halmstadbon 20 kg matavfall per person och år vilket ska jämföras med rikssnittet på cirka 40 kg. Statistiken är förvisso dubbelbottnad då en liten mängd återvunnet matavfall kan tyda på mindre matsvinn. Men det mest troliga är det omvända, att Halmstadborna återvinner betydligt mindre matavfall än genomsnittet i Sverige. Med andra ord gör den gröna plastpåsen skäl för sin färg – den är fortfarande omogen sex år efter att den infördes.

Det finns en annan anledning till att ompröva Hem:s beslut, den stora användningen av plastpåsar. Inte nog med att plastpåsar kan vara dåligt för miljön – de kostar också miljontals kronor varje år. Den kostnaden ska inte underskattas.

Det är fyrfackssystemet som vinner mark i Sverige, inte den optiska sorteringen. En orsak till det är att många kommuner är tveksamma till plastpåsar för insamling av avfall. Problemet som Halmstad har är att kommunen redan har investerat mycket i en anläggning för optisk sortering, och alltså måste väga in den investeringen när man nu väljer väg. Men vad är bäst, att surra fast sig ännu mer vid masten eller att dra av plåstret nu?

Att utöka avfallssystemet med fler plastpåsar för återvinning är fel väg för Halmstad. Det blir förvisso billigare att utgå från dagens system med optisk sortering men det är inte fler plastpåsar som Halmstad behöver utan färre.

ANNONS

Det är kommunfullmäktige som tar det slutgiltiga beslutet om vilket avfallssystem Halmstad ska välja. Därför står hoppet till att ledamöterna i fullmäktige tar sitt förnuft till fånga och inte följer Hem:s beslut. Gör det för klimatets, miljöns – och medborgarnas bästa. Med ett fyrfackssystem är det lätt att göra rätt.

ANNONS