Internationella gatuteaterfestivalen sprider kultur i Halmstad 1-4 augusti.
Internationella gatuteaterfestivalen sprider kultur i Halmstad 1-4 augusti. Bild: Pressbild

Kent Nilsson: Kulturen behöver samhällets stöd

Såväl gatuteatern som festivalen på Andersberg är viktiga för hela Halmstad. Det är fri entré vilket gör att kulturen och festligheterna är tillgängligt för alla.

Det här är en ledarartikel, som uttrycker åsikter från Hallandspostens ledarredaktion. HP:s ledarredaktion är oberoende liberal.

ANNONS
|

Torsdag 1 augusti inleds en av Halmstads största och viktigaste kulturupplevelser. Internationella gatuteaterfestivalen invigs klockan 12.00 med fanfar och tal från Rådhusets balkong. Fram till söndag 4 augusti bjuds på ett digert och spännande program. I programmet för söndagen utlovas till exempel en rullande teater där publiken har med egna cyklar.

Redan lördagen 1 juni tjuvstartade framträdandena på Stora torg och på Andersbergsfestivalen. Det är förstås mycket viktigt att Gatuteaterfestivalen med den konstnärlige ledaren Ulf Andersson i spetsen samarbetar med Andersbergsfestivalen som växer för varje år.

Såväl gatuteatern som festivalen på Andersberg är viktiga för hela Halmstad. Det är fri entré vilket gör att kulturen och festligheterna är tillgängligt för alla. Det blir glädjande nog gästspel även i Solrosparken på Vallås under torsdagskvällen. Och det är glädjande att dansare från Sturegymnasiet finns med, Halmstads största plantskola för morgondagens kulturbärare.

ANNONS

Utbudet av konserter är stort i Halmstad under sommaren, men de oftast höga biljettpriserna bidrar tyvärr till ökad segregation. Det är många som inte kan se och lyssna på sina idoler på grund av kostnaderna. En del av de musiktörstande besökarna får nöja sig med att sitta utanför Brottet och Hotel Tylösand. De lyssnar utan att se scenen.

Värdet av kultur och konserter som inkluderar alla är högre än många inser. Men det finns entreprenörer och entusiaster som likt Ulf Andersson får sin verksamhet att gå runt genom kulturstöd på olika nivåer.

I en debattartikel i HP drar Ulf Andersson några viktiga slutsatser ”Vi har alla våra roller att spela - olika ansvarsområden att försvara och utveckla, det är då viktigt att till exempel stadsutvecklingsarbete filtreras med så många olika metoder som möjligt. Kultur ger aktivitet som i sin tur genererar ekonomisk utveckling - vilket leder till nya satsningar och så rullar livets hjul vidare”.

Ett gott exempel på entusiasm och genuint intresse för musik och kultur är föreningen FIKA (Fantastiskt Intressant Kultur åt Alla) som driver Rotundan i Norre Katts park. Den programansvariga föreningen lyckas trolla fram ett gediget scenprogram varje år trots att parken egentligen inte erbjuder tillräckligt med möjligheter. Nåja, en ny scen blev klar lagom till Rotundans öppning i år, och mer är på gång. Generellt är det viktigt att kultur för alla får samhällets stöd för att kunna vara tillgängligt för alla.

ANNONS

I Stockholm är det nu möjligt att besöka vissa museer och konsthallar utan att betala inträde. Alla dagar gäller för Stadsmuseet, Riksidrottsmuseum, Accelerator och Forum för levande historia. Vissa institutioner har fri entré under begränsade former, till exempel Liljevalchs och Moderna museet. Den kostnadsfria entrén har gjort att historiska ting och konst blivit mer tillgängligt för alla.

ANNONS