Niqab, ett heltäckande plagg, väcker debatt både i och utanför muslimska kretsar.
Niqab, ett heltäckande plagg, väcker debatt både i och utanför muslimska kretsar. Bild: Yves Logghe

Liberaler måste markera mot misogyni

Ibland måste man sätta ned foten. Man måste våga göra skillnad på rätt och fel och ifrågasätta sådant som skadar miljontals människor världen över.

Det här är en ledarartikel, som uttrycker åsikter från Hallandspostens ledarredaktion. HP:s ledarredaktion är oberoende liberal.

ANNONS
|

Aldrig någonsin bör samhället ställa sig bakom att symboler för våld, patriarkalt förtryck, religiös och politisk fanatism, antisemitism eller misogyni relativiseras eller används som modeaccessoarer. En sådan symbol är niqab, som varken är ett tygstycke vilket som helst eller ett fashionabelt klädesplagg.

Niqab är ett uttryck för kvinnors underordning, för sexism och för ett osynliggörande av halva mänskligheten. Överallt där islamister tar makten är en av de första åtgärderna att införa krav på att kvinnor ska täcka sig och fråntas en mängd rättigheter. Niqab är tillsammans med burka en fysisk manifestation av våld mot kvinnor.

I vårt land finns i dag tusentals människor som med risk för sina liv flytt från länder där islamistisk diktatur råder för att de, deras fruar och döttrar ska ha möjlighet att leva ett fritt liv som en fullvärdig del av samhället.

ANNONS

Samtidigt finns det också i vårt land de som frivilligt väljer att ansluta sig till salafismen och tar avstånd från jämställdhetsnormer genom att dra på sig niqab. Det är sorgligt, men det är den enskilda individens rättighet att privat och så länge det inte skadar någon annan, se ut hur man vill.

Däremot är det djupt oansvarigt av en av Sveriges största influencers, Therése Lindgren, som är en förebild för hundratusentals unga tjejer, att uttrycka sig positivt om niqab. Det gjorde hon häromveckan i ett inlägg på Instagram där hon uttryckte att hon "ÄLSKAR!!" att en person photoshoppat in en kvinna med niqab på ett omslag av modetidningen Vogue.

En av de som reagerade starkt var journalisten och författaren Elaf Ali som länge arbetat mot hedersförtryck och för kvinnors rättigheter. I en text på SvD:s kultursida (11/8) skriver Ali:

"Gemensamt för salafister är att de vill ta avstånd från majoritetssamhället på olika sätt. När vi andra med muslimsk bakgrund kämpar för att inkluderas vill salafisterna splittra oss. Och personer utan tillräcklig kunskap hejar på."

Ali får mothugg av Gabriella Toftered som sitter i Liberala ungdomsförbundets styrelse (SvD Kultur 18/8). Toftered anser att vi måste stå upp för kvinnorna som frivilligt bär niqab. Hon skriver bland annat:

ANNONS

"Det måste, i ett fritt och demokratiskt samhälle, gå att stå upp för individers oväntade val och samtidigt vara benhård i sitt fördömande av förtryck och tvång ... Om vi alltid ska stå upp för individens rätt att välja sin egen väg, då måste det också gälla de få individer som faktiskt väljer att bära niqab av egen fri vilja. För stigmatisering och ifrågasättande hjälper ingen.”

Toftered har fel. Ibland måste man, även som liberal, sätta ned foten. Man måste våga göra skillnad på rätt och fel och ifrågasätta sådant som skadar miljontals människor världen över. Annars gör man över ett sekel av kamp för kvinnors rättigheter, för mänskliga rättigheter, där liberalerna spelat en avgörande roll, betydelselös.

Att lagen tillåter människor göra val, ibland både korkade och ogenomtänkta, är en sak. Men det är inget som liberaler eller samhället som helhet bör stå upp för eller understödja.

Tvärtom bör vi alltid markera tydligt mot ofrihet, religiös och politisk fanatism, våld och förtryck och inte minst mot symbolerna för detta.

ANNONS