Jan Widikson har lämnat en ny förklaring till vad som hände i Tylösand.
Jan Widikson har lämnat en ny förklaring till vad som hände i Tylösand. Bild: Roger Larsson

Man måste kunna se skogen för alla träd

Det går att klyva ett träd i två delar men sanningen om vad som har hänt i Tylösand är odelbar.

Det här är en ledarartikel, som uttrycker åsikter från Hallandspostens ledarredaktion. HP:s ledarredaktion är oberoende liberal.

ANNONS
|

Det är lätt att tappa bort sig i alla detaljer. Det har blivit mycket tydligt efter ytterligare tre rättegångsdagar i det uppmärksammade målet om skogsskövlingen i Tylösand.

Fyra personer står åtalade för grov skadegörelse där Jan Widikson står i centrum. Det är vid hans fastighet som skövlingen av skog på kommunal mark har skett. Det är Widikson som har vinning av den fällda skogen genom att värdet på hans fastighet har ökat. Utsikt mot havet. Det är åtråvärt. Den fällda skogen har åstadkommit precis detta, havsutsikt mitt i Tylösands strandskog. Detta är vad rättegången handlar om.

Ändå finns det så mycket annat som sägs, framför allt kopplat till kommunens stora skadeståndsanspråk. Värderingen av de fällda träden har ingående stötts och blötts. Uttrycket att inte se skogen för alla träd är verkligen på sin plats, även om försvaret genomgående varken ser en skog eller ens träd. I stället talar man om ris, sly och buskar för att i möjligaste mån förminska själva skadan.

ANNONS

Omvänt hävdar åklagarna och Halmstads kommun att det handlar om en skog och att det har fällts minst 302 träd till ett återanskaffningsvärde på cirka 20 miljoner kronor.

Totalt är rättegången planerad till åtta dagar. Men man ligger nu efter i schemat så det har nu talats om att lägga till en extra dag. Dessutom har åklagaren Klas Lundgren begärt en syn på plats i Tylösand. När den ska ske är inte bestämt.

I en rättegång finns det olika sätt att se på tillvaron. Vad som är sant är de åtalade har lämnat uppgifter i rättegången som inte stämmer överens med vad de tidigare har sagt i polisförhör.

Den som framför allt har lämnat olika uppgifter är Jan Widikson. Först har han till Hallandsposten sagt att han har anlitat en person för att fälla skogen, och att han har haft tillåtelse av vägföreningen att göra det. Därefter har han uppgett till polisen att det är en tidigare ägare som fällt alla träd.

När rättegången inleddes i förra veckan meddelade Widiksons försvarsadvokat Lars Kruse att det skulle komma en ny förklaring, och på torsdagen utvecklade Jan Widikson detta. Nu uppger Widikson att han anlitat någon för att med motorsåg snygga upp på området men att denne har gått för långt.

ANNONS

Vem personen med motorsågen är vill han inte avslöja. Här kan man definitivt ana ett erkännande så till vida att Jan Widikson har ett visst ansvar för skogsskövlingen, men att det inte har skett med uppsåt.

Det är försvarsadvokaternas uppgift, och skyldighet, att företräda sina klienter. Ändå går det inte att komma ifrån att det finns en absolut verklighet utanför rättssalen.

Det går att klyva ett träd i två delar men sanningen om vad som har hänt i Tylösand är odelbar. För domstolen gäller det att ställa sig frågan om det bortom allt rimligt tvivel går att fälla de misstänkta för vad de är åtalade för.

Nästa rättegångsdag är torsdagen den 17 september. Fortsättning följer.

LÄS MER:Utanför rättegången finns verkligheten

LÄS MER:Två års färd mot rättegång om skogsskövlingen

LÄS MER:En ledarsida är inte opartisk – den ska ta ställning

LÄS MER:Från rymden kan ingen dölja vad som hände i Tylösand

ANNONS