M och SD deltog i beslutet att ge sina egna partier rätt till partistöd retroaktivt.
M och SD deltog i beslutet att ge sina egna partier rätt till partistöd retroaktivt. Bild: Jonatan Gernes

Mattias Karlsson: Regelvidrig regeländring om partistöd i Laholm

När Laholms fullmäktige inte tog sitt förnuft till fånga om partistödet står hoppet till förvaltningsrätten.

Det här är en ledarartikel, som uttrycker åsikter från Hallandspostens ledarredaktion. HP:s ledarredaktion är oberoende liberal.

ANNONS
|

Förnuftet segrade inte när Laholms fullmäktige i förra veckan hade möjlighet att riva upp kommunstyrelsens beslut om ändrade regler för partistödet. Det innebär att två partier, M och SD, nu får en andra chans att kvittera ut sitt partistöd trots att de tidigare inte hade rätt till det.

En majoritet i fullmäktige ställde sig nämligen bakom att ändra reglerna för partistöd, däribland M och SD. Ja, ni hörde rätt. Ledamöterna från de två partier som nu har rätt att kvittera ut över 200 000 kronor vardera i partistöd, deltog själva i beslutet. Det osar jäv lång väg.

Tre småpartier har under årens lopp inte fått ut sitt partistöd för att de inte lämnat in uppgifter i rätt tid. Nu när det handlar om två stora partier är läget annorlunda, och en majoritet av fullmäktiges ledamöter ändrar reglerna i efterhand. Det heter att den som är väldigt stark måste också vara väldigt snäll. Men det gäller tydligen inte i Laholm.

ANNONS

Det finns förvisso inget konstigt i sig att en majoritet är för att ändra reglerna för partistödet. Det som däremot sticker i ögonen är att man låter regeländringen verka bakåt i tiden. Det är i sig direkt regelvidrigt. Om politikerna ändrar reglerna för vad som hände i går, vad finns det då för mening för Laholmarna att följa politikernas regler?

I fullmäktigedebatten beskrev Laholmspartiets Bertil Johansson regeländringen träffsäkert med att man vunnit på lotto men inte lämnat in lappen och därför vill få den stämplad i efterhand.

”Har man inte lämnat in lappen i rätt tid ska man inte ha någon vinst heller”, sa Johansson.

Medborgerlig samlings Mikael Kahlin överklagade fullmäktiges beslut till förvaltningsrätten. I första hand yrkade Kahlin på inhibition, det vill säga att utbetalningarna fryses i väntan på rättslig prövning. Men på tisdagen kom beskedet från förvaltningsrätten att det inte blir inhibition, vilket HP rapporterar om. Däremot har Laholms kommun meddelat att man håller inne med utbetalningen till M och SD tills ärendet är rättsligt prövat.

När förnuftet inte vann får man hoppas att en högre instans skipar rättvisa. För så här bör man inte agera om man är vald av folket.

ANNONS