Norges statsminister Erna Solberg utreds nu av polisen för coronabrott.
Norges statsminister Erna Solberg utreds nu av polisen för coronabrott. Bild: Terje Pedersen

Solberg gör mer fel än Löfven

Det är inte lätt för norrmännen när inte ens deras egen statsminister Erna Solberg förstår pandemilagarna.

Det här är en ledarartikel, som uttrycker åsikter från Hallandspostens ledarredaktion. HP:s ledarredaktion är oberoende liberal.

ANNONS

Under torsdagen avslöjade norska medier att statsminister Erna Solberg (H) och hennes familj hade brutit mot de norska pandemilagarna. Statsministerns 60-årsdag hade firats tillsammans hennes syster och några andra i Geilo i februari.

Den restaurang som hade bokats för en kväll var i och för sig öppen och man får gå på restaurang. Men är man ett sällskap som är större än tio personer blir besöket rent lagtekniskt ett arrangemang. Eftersom det var 14 personer som bokade bord på restaurang Hallingstuene bröt Solberg och hennes familj mot förbudet att göra ett arrangemang för fler än tio personer.

Vid detta tillfälle var i och för sig Solberg inte på plats eftersom hon var tvungen att akut uppsöka sjukhus i Oslo. Men hon kom tillbaka och en annan kväll samlades flera familjer på samma hotellrum för att äta sushi. Också det var ett brott mot de norska pandemilagarna.

ANNONS

Erna Solberg lade sig helt platt och bad hela norska folket om ursäkt i direktsändning på NRK under torsdagskvällen. Ordet ”feil” upprepades så många gånger att man tappade räkningen.

Svenska politiker och tjänstemän som har åkt på semester och gett sig ut i julhandeln har fått hård kritik. Men Solbergs snedsteg blir nu inte bara föremål för politisk kritik utan också en polissak. För Norge tillämpar inte bara rekommendationer, utan har en skarp lagstiftning.

Rekommendationer kräver att var och en tar sitt ansvar och uppträder med gott omdöme. Men en lagstiftning kräver perfektion av medborgarna. Problemet för de norska medborgarna är att reglerna har ändrats i tid och rum.

Enskilda kommuner har haft olika regler som har ändrats allt eftersom coronapandemin har utvecklats i landet. Många har klagat på att det är svårt för medborgarna att veta vad som är rätt, eftersom det är så många regler att hålla reda på.

Nu visar det sig att inte ens Norges statsminister har förstått de lagar som hon själv varit med om att besluta. Det rubbar naturligtvis förtroendet för henne som statsminister. Men det illustrerar också problemet med att ha många, krångliga och samtidigt hårda regler.

Om personer upplever att de uppträder ansvarsfullt, men ändå gör fel, eroderas förtroendet för reglerna och därmed följsamheten. Och i slutändan är det ändå följsamheten som är det viktiga. Om man får böter i efterhand, har böterna inte stoppat smittan.

ANNONS

Oavsett vilka metoder stater använder blir det ändå upp till de enskilda medborgarna att agera på ett ansvarsfullt sätt.

ANNONS