Drömmen. De allra flesta vill bo i ett eget hus.
Drömmen. De allra flesta vill bo i ett eget hus. Bild: Fredrik Sandberg / TT

Svenssondrömmen lever med fler småhus

De flesta vill bo i småhus, men det byggs alldeles för få och därför tar regeringen äntligen ett första steg i rätt riktning för att åtgärda detta. Det är dags att vi i hela landet börjar bygga fler hus som människor vill bo i.

Det här är en ledarartikel, som uttrycker åsikter från Hallandspostens ledarredaktion. HP:s ledarredaktion är oberoende liberal.

ANNONS
|

Sverige står inför en mängd utmaningar när det kommer till bostadsbyggande och stadsutveckling. Hundratusentals svenskar står i bostadsköer och tusentals ungdomar skiftar mellan andrahandskontrakt och vänners soffor.

Hyresköerna svämmar över av personer som hoppas på att få ett förstahandskontrakt samtidigt som hus- och lägenhetssäljare har svårt att sälja sina bostäder. Det är både bostadsbrist och rekordmånga lägenheter till salu på samma gång. Ett resultat av en bostadsmarknad som är långt ifrån fungerande.

Det behövs tveklöst fler lägenheter i storstäderna för att möta bostadsbristen. Samtidigt är det långt ifrån alla som ser en lägenhet som sitt drömhem. Trä- och möbelföretagens undersökningar pekar på att sju av tio svenskar drömmer om att bo i ett småhus med trädgård. Majoriteten av befolkningen vill allra helst bo i en fristående villa, radhus eller kedjehus.

ANNONS

Men trots att de flesta innerst inne verkar vilja leva “Svenssonlivet” i en villa finns det alldeles för få småhus i bostadsbeståndet. Endast 40 procent av bostäderna i Sverige i dag är enfamiljshus vilket är på tok för få med tanke på var svenskarna helst vill bo och hur låg andel av bostadsbyggandet som faktiskt är småhus. Enbart 20 procent av nybyggnationen består av småhus, jämfört med nybyggnationen i EU där motsvarande siffra är 40 procent.

Det kan låta paradoxalt att så få villor och radhus byggs samtidigt som efterfrågan är så hög. Det kan finnas flera orsaker till varför, en anledning är enligt Trä- och möbelföretagen kommunernas planeringsansvar. Det är således inte brist på efterfrågan från marknaden som är problemet, utan snarare att kommunerna, som sitter på planmonopolet, antingen inte förmår eller inte är villiga att axla sitt ansvar när det gäller samhällsekonomiskt och effektivt planerande av bostadsbyggande.

Problemet har nu hamnat på Boverkets bord. Regeringen har gett myndigheten i uppdrag att redovisa var det finns byggbar mark för småhus och hur förutsättningarna för att bygga småhus skiljer sig åt i olika delar av landet. Exempelvis ska myndigheten kartlägga byggbar mark och undersöka i vilken utsträckning kommuner upplåter tomter för småhusbebyggelse. Uppdraget som ska redovisas i början på nästan år ligger helt rätt i tiden.

ANNONS

Sverige är på väg in i en lågkonjunktur och bostadsbyggandet har enligt Boverket redan börjat stanna upp. I juni förväntades antalet bostäder som påbörjades under innevarande år ligga på 27 000 stycken, och detta förväntas minska ytterligare till 21 500 stycken nybyggationer nästa år. Det är nu det är dags att skapa förutsättningarna för bostadsbyggandet på sikt, bortom nuvarande konjunkturläge.

Det är positivt att regeringen agerar för att fler ska få möjlighet att bo i bostäder de drömt om. För det handlar inte om lyxiga takvåningar utan om det vanliga “Svenssonlivet” som fler vill göra till sitt eget. En dröm som för många i dag är ouppnåelig, men som förhoppningsvis är greppbar för fler om rätt förutsättningar finns på plats framöver.

Låt fler leva ut drömmen om villa, Volvo och vovve med mer småhusbyggande.

ANNONS