Sjunker som en sten – på börsen.
Sjunker som en sten – på börsen. Bild: Jessica Gow

Mattias Karlsson: Utan vinstkrav flyr aktieägarna friskoleskeppet Academedia

Fastighetsägaren Roger Akelius skakar om friskoledebatten med sitt storköp i friskolekoncernen Academedia.

Det här är en ledarartikel, som uttrycker åsikter från Hallandspostens ledarredaktion. HP:s ledarredaktion är oberoende liberal.

ANNONS
|

Fastighetsmagnaten och storkapitalisten Roger Akelius blir den största aktieägaren i friskolekoncernen Academedia, vilket Dagens industri rapporterade om på tisdagen. Akelius har nämligen köpt ut den tidigare storägaren Rune Anderssons aktieinnehav på cirka 25 procent i Academedia.

Detta kunde vara en helt vanligt näringslivsnyhet om hur aktier byter ägare. Men det finns något mer här. Den nya storägaren i den största friskolekoncernen i Sverige säger nämligen att han ser sin investering i Academedia som en donation och att han inte vill han något vinst- eller avkastningskrav för friskolekoncernen.

”Det viktigaste med skattefinansierade friskolor är att förbättra för elever och lärare, inte att squeeza ut vinster”, säger Roger Akelius till Dagens industri (Di.se, 13/2).

ANNONS

Konsekvensen av Roger Akelius uttalanden lät inte vänta på sig. Under onsdagsmorgonen föll Academedias kurs med mer än 10 procent. Det är en konsekvens som Rune Andersson borde vara väl medveten om. Men han har sitt på det torra; den första som lämnar det sjunkande friskoleskeppet är den som kan ta hem den största vinsten.

Som ny storägare i Academedia skakar Roger Akelius också om hela friskoledebatten. Man kan till exempel undra hur Akelius uttalande om Academedias vinstkrav tas emot av ledarredaktionen på just Dagens industri, som under många år basunerat ut dagens skolsystem, där friskolor tillåts göra vinster, som helt förträffligt. I alla fall för företagare och entreprenörer. Hur friskolevinsterna i sig kommer eleverna till del har helt förbisetts av Di:s ledarredaktion, och av alla andra förespråkare av dagens marknadsskola.

Att Di:s intervju med Roger Akelius är omskakande förstår man också av att tidningens reporter efter intervjun behöver göra en tilläggsfråga på temat om aktieutdelning. På frågan om Roger Akelius aktivt ska verka för att Academedia ska ta bort aktieutdelning blir svaret på mejl följande:

”Ja, om jag får bestämma så blir det ingen utdelning. Generellt är utdelning en brist i matematik-kunskaper. För friskolor är det viktigare att hjälpa lärare och elever än att ge utdelning.” (Di.se, 13/2)

ANNONS

För den tidigare storägaren Rune Andersson var aktieinnehavet i Academedia just bara ett innehav. Inget mer. Det fanns inget i Anderssons ägande i den största friskolekoncernen som tydde på att han verkligen brydde sig om hur det går för eleverna i Academedias skolor. I stället kan han skratta hela vägen till banken nu när han sålt sina aktier, och med en rejäl premie.

Så fungerar nämligen ett aktiebolag, det har till syfte att bereda vinst till ägarna. Skolan har – som väl är – ett annat, större mål. Bland annat att utbilda och fostra nästa generation samhällsmedborgare. Men skolans syfte är i grunden oförenligt med målet för ett aktiebolag. Ändå tillåter vi aktiebolagsdrivna friskolor i Sverige. Detta är helt uppåt väggarna.

Det är uppfriskande med en ny aktör som Roger Akelius i friskolebranschen, han kan verkligen skaka om uppfattningen hos alla de som förespråkar dagens marknadsstyrda skola. Men tyvärr, det är inte storkapitalisten Akelius som vare sig bör eller kan förändra skolsystemet. Makten att göra detta finns i Sveriges riksdag. Det är politikerna där som fattar de avgörande besluten som leder till en skola som kan bli likvärdig. Och då kan vi inte ha friskoleföretag vars främsta syfte är att leverera vinst till sina ägare.

ANNONS

För som läget är i dag ökar skillnaderna successivt, mellan elever och mellan skolor. Den utvecklingen leder till ett samhälle som blir alltmer splittrat. Detta i en tid när vi behöver precis det motsatta. Hur skolan fungerar påverkar samhällets hela utveckling. Gör om, och gör rätt.

ANNONS