Efter äventyr väntar bostäder.
Efter äventyr väntar bostäder. Bild: Jari Välitalo

Mattias Karlsson: Vad är bäst för Halmstad? Nya hyresrätter på Äventyrslandet

Jag är inte här för att agera domare. Men det finns vissa saker man kan konstatera om kommunens bostadsupplägg för Äventyrslandet.

Det här är en ledarartikel, som uttrycker åsikter från Hallandspostens ledarredaktion. HP:s ledarredaktion är oberoende liberal.

ANNONS
LocationHalmstad|
|

Det behövs fler bostäder i Halmstad, många bostäder. Därför ska varje projekt som kan leda till fler bostäder i grunden premieras och välkomnas. Det är så kommunen kan utvecklas.

Ett mycket lovande ställe att bygga bostäder på är området där Äventyrslandet ligger, det vill säga utmed Nya Tylösandsvägen i skarven mellan Halmstad och Söndrum. Nöjesparken är nedlagd sedan några år, och det är kommunen som är ägare till marken. Med en viss modifikation. Området består av tre olika fastigheter, och det finns ett arrendeavtal med kommunen för två fastigheter, och ett tomträttsavtal för det tredje.

Detta kan låta som banala uppgifter. I alla fall när nyheten kom att bolaget bakom Äventyrslandet gick i konkurs. Då köptes hela konkursboet upp av advokaten Wolf Fricke. Vad det kostade är inte offentligt, men bara tomträttsavtalet kostade 7,5, kronor. I konkursboet ingick även de två arrendeavtalen. Vad Wulf Fricke köpte var alltså de tre avtalen, samt verksamheterna på de olika fastigheterna, det vill säga Äventyrslandet samt den intilliggande restaurangen Wild West Steakhouse.

ANNONS

Vad som också är känt sedan tidigare är kommunens långtgående planer på att det ska byggas bostäder på området. Detta framgår inte minst av översiktsplanen. I våras var en förstudie klar och som undersökt möjligheterna att bygga bostäder på området. Förstudien presenterades då för politikerna i samhällsbyggnadsnämnden, som gav grönt ljus och beslutade att en detaljplan för bostäder ska tas fram. Eftersom området domineras av villabebyggelse, och kommunen vill både bryta boendesegregationen och verka för en mer blandad bebyggelse är planen att det byggas flerbostadshus på fastigheterna. Så långt allt väl.

Den senaste veckan har Hallandsposten rapporterat om de senaste turerna om bostadsplanerna på Äventyrslandet. I och med att Wulf Fricke sedan ett par år äger både tomträttsavtal och arrendeavtalen för de tre fastigheterna har han blivit en motpart för kommunen, som vill gå vidare med planerna på ett nytt bostadsområde.

Det är många trådar att hålla ihop här för att förstå hur det hänger ihop. För plötsligt har det konkursbo som Wulf Fricke köpte för två år sedan visat sig bli en väldigt bra affär. Och det är inte själva verksamheterna som har betalat sig, det vill säga Äventyrslandet och Wild West Steakhouse, utan de tre avtalen. Vill Halmstads kommun komma vidare bostadsplanerna så måste man först komma överens med Fricke.

ANNONS

I ett ganska avancerat affärsupplägg, som godkändes av Halmstads fullmäktige i förra veckan, har HFAB tillsammans med bolaget Propertybox 2 bildat ett samägt bolag. Detta bolag har fått direktanvisningen för marken, och har till uppgift att bygga flerbostadshus på det aktuella området. Bakom Propertybox 2 står Wulf Fricke samt byggbolaget MTA.

Allt detta låter som en lång väg mot nya bostäder på Äventyrslandet. Här har flera personer, inte minst Wulf Fricke, sett möjligheter att tjäna pengar.

”Jag gick in i det här på spekulation eftersom jag visste vilken brist det är på tomtmark för bostäder”, säger Fricke i en intervju med Hallandsposten (27/11).

Vid förra veckans fullmäktige skapade affärsuppgörelsen en het debatt när politikerna hade att godkänna HFAB:s affär med Propertybox. Hjärta för Halmstad begärde återremiss av ärendet, vilket även Sverigedemokraterna och Halmstads Lokal Parti ställde sig bakom.

Niclas Jansson från Halmstads Lokala Parti tyckte att det var konstigt med en så komplicerad affär, när kommunen hade kunnat säga upp tomträttsavtalet. Han menade sedan att affären ”är som att gå in i ett dunkelt rum med rökutveckling, där man undrar varför brandvarnaren inte låter”. Jansson sa att han inte ville använda uttrycket ”ingen rök utan eld”, men menade det utan att säga så.

ANNONS

Därefter hettade till ordentligt fullmäktige när kommunstyrelsens ordförande Stefan Pålsson begärde ordet:

”Det där är rent ut sagt äckliga anklagelser”, sa Pålsson och tillade att han under sina år som kommunråd aldrig blivit anklagad för att vara korrupt.

Här finns alltså två olika perspektiv på det avancerade affärsupplägget. Jansson antyder att det har skett något otillbörligt medan Pålsson förklarade upplägget med att kommunen på så sätt kan undvika utdragna och dyra rättsprocesser.

Vem har då rätt? Och inte minst, vad är bäst för Halmstads kommun?

Jag är inte här för att agera domare. Men det finns vissa saker man kan konstatera om kommunens bostadsupplägg för Äventyrslandet. Vad Wulf Fricke gör för sina pengar är hans ensak, och köpet av konkursboet efter Äventyrslandet blev en bra affär för honom. Och som Stefan Pålsson säger är det viktigt att komma igång med bostadsbyggandet så att Halmstads kommun kan få fler bostäder. Och kommer man med anklagelser från talarstolen måste man ha mer på fötterna än rena insinuationer. Så långt allt väl, under dessa förutsättningar. Skulle det komma ny information kan givetvis saken komma i annan dager.

Till sist. Halmstads kommun behöver fler bostäder, inte minst hyreslägenheter. När det nu öppnas för fler hyresrätter på väster är det bara att välkomna det. Det är ett steg på vägen till en mindre segregerad kommun, och ett Halmstad som hänger ihop bättre.

ANNONS
ANNONS