Henrik Borglin, fastighetsmäklare på Mäklarhuset i Halmstad, berättar att bostadsrättsmarknaden har ett högt intresse vid skolstart.
Henrik Borglin, fastighetsmäklare på Mäklarhuset i Halmstad, berättar att bostadsrättsmarknaden har ett högt intresse vid skolstart.

Högskolestart trissar upp bostadspriserna

Att få tag på en hyreslägenhet till höstens skolstart är lättare sagt än gjort. För många kan det sista och enda alternativet bli att köpa en dyr bostadsrätt.

ANNONS
|

– Efterfrågan är stor. Det är inte ovanligt att budgivningarna går upp 200 000-400 000 kronor över utgångspriset, säger Lars Rane, fastighetsmäklare på Fastighetsbyråni Halmstad.

Studenter flyttar ofta till Halmstad i hopp om att lyckas få fatt i en hyresrätt. Men utan kontakter och lång tid i bostadskö kan det bli svårt.

– Många studenter får reda på att de har kommit in på sin linje väldigt sent. Har man de ekonomiska möjligheterna kan då en bostadsrätt vara en enklare utväg, säger Lars Rane.

Han berättar att det låga utbudet, och den stora efterfrågan, på bostadsrätter vid skolstart bidrar till att bostadspriserna triggas upp.

ANNONS

– Ungdomarna slåss om de få lägenheter som finns. Eftersom många budar på få lägenheter kan priserna stiga en bra bit över utgångspriset, säger han.

Lars Rane berättar att trycket på bostadsrätter varje år är stort vid skolstart, framförallt på ettor och tvåor. Och enligt honom få de flesta hjälp av föräldrarna som kanske belånar huset eller blir medlåntagare.

– De små lägenheterna går upp mest i pris. Studenterna vill ha mindre, inte de som är större. Säljarna får ofta väldigt bra betalt nu, säger han.

Henrik Borglin, fastighetsmäklare och delägare på Mäklarhuset i Halmstad, säger likadant.

– Vi upplever att bostadsrättsmarknaden har ett högt intresse vid skolstart. Föräldrarna hjälper ofta till så att studenterna kan lyckas få en bostad, säger Henrik Borglin.

Han menar att det är mer regel än undantag att slutpriserna på bostadsrätter går över utgångspriset som är satt från början.

– Att fler budar triggar priserna, ju fler spekulanter det är ju mer kan hända. Tillgång och efterfrågan styr helt enkelt, säger Henrik Borglin.

Både han och Lars Rane betonar dock att en bostadsrätt inte är ett alternativ för alla.

– Om man inte kan köpa en då får man vända sig till de vägar som erbjuds. Kåren eller kommunala fastighetsbolag, säger Henrik Borglin.

ANNONS

Även Pugh Rengensjö, franchisetagare och butiksansvarig på Svensk fastighetsförmedling i Halmstad, berättar att bostadsrättmarknaden går på högvarv just nu.

– Man kan väl säga att marknaden pikar tidig höst. Då ökar intresset, framförallt för små lägenheter centralt i Halmstad och nära högskolan, säger Pugh Rengensjö.

ANNONS