Logga Hallands affärer
Bild: TT/ HP Arkiv

Halländska företag har fått 70 miljoner i omställningsstöd

453 halländska företag som drabbats hårt av coronapandemin har beviljats omställningsstöd. Tillsammans har de fått drygt 70 miljoner kronor.

ANNONS
|

Den första september avslutades ansökningsperioden till det så kallade omställningsstödet. Det handlar om ett tillfälligt stöd för företag vars omsättning minskade med minst 30 procent under mars och april i år jämfört med i fjol på grund av coronapandemin.

453 företag i Halland har fått omställningsstöd

I Halland har 453 företag beviljats pengar, sammanlagt drygt 70 miljoner kronor. Ytterligare några kan komma att läggas till listan då Skatteverket ännu inte hunnit fatta beslut för alla ansökningar.

– Det stora flertalet är avklarade men vi har ansökningar kvar. Det är de som kräver lite längre utredning, säger Eva Bodén, verksamhetsutvecklare för omställningsstödet på Skatteverket.

Fakta: Branscherna i topp i Halland

Topp tre branscher med flest antal företag som beviljats stöd:

• Restaurang-, catering- och barverksamhet - 81 beviljade stöd

• Detaljhandel utom med motorfordon och motorcyklar - 59 beviljade stöd

• Parti- och provisionshandel utom med motorfordon - 44 beviljade stöd

Topp tre branscher som fått mest pengar:

• Detaljhandel utom med motorfordon och motorcyklar - 29 144 190 kronor

• Tillverkning av motorfordon, släpfordon och påhängsvagnar - 8 743 532 kronor

• Hotell- och logiverksamhet - 5 470 539 kronor

Källa: Skatteverket

Toppar listan i Halmstad

Av företagen i Halmstad har Aktiebolaget Tylösands Havsbad fått mest pengar i omställningsstöd. Skatteverkets siffror visar att företaget beviljats lite drygt 2,6 miljoner kronor.

ANNONS

– Vi och hela besöksnäringen är hårt drabbade. Den tionde mars dog konferensmarknaden hos oss då vi fick vår första stora avbokning. Därefter rasade det och vi fick i princip bara avbokningar. Det var förödande för oss som har mycket personal och en stor anläggning, säger vd:n Elisabeth Haglund.

Elisabeth Haglund, vd för Hotel Tylösand. Arkivbild.
Elisabeth Haglund, vd för Hotel Tylösand. Arkivbild. Bild: Jari Välitalo

På andra plats bland Halmstadföretagen placerar sig Busfabriken AB som fått nästan 2,2 miljoner kronor. Verksamhetschef Linda Andreasson förklarar att det är pengar som gått till företagets sju anläggningar i Sverige, och inte bara den i Halmstad.

– Vi har gått väldigt mycket minus varenda månad. Vi har mycket stora lokaler, vilket innebär höga hyror och fasta kostnader. Därför var det fantastiskt med ett stöd som täcker lite, säger hon.

Vi räknar självklart med ett mindre antal besökare än vad vi är vana vid.

När smittspridningen tog fart i mars stängde verksamheten sina anläggningar på eget bevåg. I somras slog man åter upp portarna till verksamheten som coronaanpassats. Men besökarna har varit få och befaras vara det även i höst.

– Vi räknar självklart med ett mindre antal besökare än vad vi är vana vid och försöker anpassa verksamheten efter det. Vi kämpar tillsammans med personalen för att kunna hålla nere kostnaderna och för att kunna ha öppet och fortsätta vår verksamhet. Men det är tufft, säger Linda Andreasson.

ANNONS

Omställningsstödet förlängs

Riksdagen har sagt ja till att omställningsstödet ska förlängas och även omfatta maj, juni och juli.

Elisabeth Haglund berättar att Hotel Tylösand kommer söka stödet för maj när det blir möjligt.

Sommaren, som innebar fler turister, var bättre för hotellet.

– Den blev ganska bra. Vi tappade visserligen men man får sätta det i förhållande till hur många andra hade det och hur vi haft det månaderna innan, säger Elisabeth Haglund.

Om inte korttidspermitteringarna förlängs måste vi tyvärr effektuera våra varsel om uppsägning.

Hoppas på fler åtgärder

När sommaren nu gått över i höst är konferensverksamheten fortfarande långt ifrån vanliga nivåer och Elisabeth Haglund vill nu se fler åtgärder från staten.

– Vi hoppas att omställningsstöden ska fortsätta men också att man tar upp korttidspermitteringar igen över årsskiftet. Om inte de förlängs måste vi tyvärr effektuera våra varsel om uppsägning.

– Vi har en fantastisk personal och vi vill inte tappa den kompetensen. Men utan korttidspermitteringar har vi, och många andra, inte arbete för alla.

Hallandsposten har också fått coronastöd

Medieföretag har också fått stöd under pandemin. I september beslutade mediestödsnämnden att fördela 150 miljoner kronor till 217 tryckta nyhetstidningar som kompensation för det bortfall av annonsintäkter som covid-19 orsakat.

En av tidningarna är Hallandsposten som fick 1 568 192 kronor.

Fakta: Topp tio i Halmstad

1. Aktiebolaget Tylösands Havsbad: 2 616 284 kronor

2. Busfabriken AB: 2 185 592 kronor

3. Nitator i Oskarström Aktiebolag: 1 396 476 kronor

4. Jimmab förvaltningsaktiebolag: 859 205 kronor

5. Nitator Hylte AB: 826 598 kronor

6. Axels Nöjesfält, Tony Andreasson AB: 594 367 kronor

7. Pettersson, Ingrid-Heide: 378 837 kronor

8. Sennans buss aktiebolag: 378 462 kronor

9. Food Market i Halmstad AB: 316 397 kronor

10. Blomdahl Medical aktiebolag: 297 058 kronor

Källa: Skatteverket

ANNONS