Berätta, vem är du?
”Jag kommer närmast från Region Halland, där jag jobbat med strategisk kommunikation. Från början är jag skåning, men nu har jag bott i Halland i halva mitt liv. Jag studerade vid högskolan i Halmstad och blev kvar. Nu bor jag här med min familj. Men Hallands Matgille jobbar med alla de halländska kommunerna, så jag är nog mer hallänning än Halmstadbo, haha.”
Vad är din roll på Matgillet?
”Jag älskar historier. Att få höra storyn om människorna bakom maten och sprida deras berättelser är det jag kommer att jobba med. På det sättet vill jag lyfta allt mat-härligt som görs i Halland och ta det till nya höjder. Alla dessa fantastiska berättelser måste nå ut, så att både vi som bor i Halland och de som turistar här kan upptäcka vad vi har att erbjuda.”
Vad är det som gör att Halland sticker ut matmässigt?
”Vi är som ett Sverige i miniatyr, och då tänker jag inte bara på den avlånga formen. Här finns havet, insjön, skogen, åkern, odlingarna... Vi är en liten region med extremt mycket gottigheter när det gäller råvaror.”
Vad skiljer de halländska kommunerna åt matmässigt?
”Falkenberg har ju fått ett fantastisk matgenomslag med restauranger, fik och kända namn som Lisa Lemke. Halmstad har också bredden i utbudet och där är My Feldt en av dem som synts mycket i TV. I Hylte handlar matupplevelsen mycket om naturupplevelser och där har verkligen Stedsans in the woods satt Hylte på världskartan medan Laholm bjuder på mängder av gårdsbutiker. Kungsbacka har satts på kartan för sin pepparrot och i Varberg fiskar vi mest kräftor i hela Sverige. Här finns med andra ord mängder av historier att berätta!”
Vilken är den viktigaste storyn för dig?
”Det är den om de halländska matentreprenörerna, att det finns en sådan kraft här. Hallands Matgille jobbar mycket med att hjälpa till att bygga hållbara företag och i Halland kan man faktiskt leva på sitt entreprenörskap. Under coronapandemin har vi dessutom förstått vikten av att bli mer självförsörjande på livsmedel. Om fler väljer att handla lokalt kan fler entreprenörer leva på sin matproduktion. Att välja det lokala ger så mycket mervärde!”