Logga Hallands affärer
Anna Hultberg, ordförande i Halmstads krögarförening, är kritisk mot regeringens beslut om alkoholförbud efter klockan 22.
Anna Hultberg, ordförande i Halmstads krögarförening, är kritisk mot regeringens beslut om alkoholförbud efter klockan 22. Bild: HP/Arkiv och TT

Krögarförening uppgiven efter regeringens alkoholförbud

”En svår situation blev närmast omöjlig att hantera”, så säger Halmstads krögarförening om regeringens beslut att förbjuda alkoholförsäljning efter klockan 22.
– En majoritet av oss kommer få säga upp väldigt mycket personal och stänga helt eller delvis, säger ordförande Anna Hultberg.

ANNONS
|

Regeringens beslut om alkoholförbud slog ned som en bomb under onsdagseftermiddagen.

Beslutet är tänkt att gälla från och med den 20 november till och med den sista februari, och innebär ett förbud mot att sälja alkohol efter klockan 22. En halvtimme efter det måste barer och pubar stänga. Åtgärden är ett försök att stoppa smittspridningen av coronaviruset.

Anna Hultberg driver krogen Harrys och är ordförande i Halmstads krögarförening. Hon säger att beslutet kommer få omfattande konsekvenser för krogbranschen i Halmstad.

– Många av oss kommer få säga upp väldigt mycket personal för att ens ha en möjlighet att klara det här. För samhället blir det minskade arbetstillfällen och minskade skatteintäkter, säger hon och fortsätter:

ANNONS

– En del kommer att få stänga, antingen helt eller delvis. Inom min verksamhet (Harrys, HP:s anmärkning) såg vi en nedgång på 70 procent efter de lokala restriktionerna. Det var alltså redan innan det här alkoholförbudet, så hur kommer det att bli nu? säger Anna Hultberg.

LÄS MER: Corona stoppar alkohol på krogen efter 22

”Fler hemmafester utan restriktioner”

Krögarföreningen representerar ett 20-tal medlemmar som driver cirka 35 krogar och restauranger i Halmstad. Några av medlemmarna är Bulls, O’Learys, Pio och Takenaka.

Enligt Anna Hultberg upplever hennes kollegor att det känns som att man ”sparkar på en bransch som redan har det väldigt tufft”.

Hon är också skeptisk till att just detta beslut kommer göra någon större skillnad för smittspridningen.

– Var kommer alkoholen drickas i stället? Det är ju inte så att folk kommer bli nykterister efter klockan 22, särskilt inte nu när vi närmar oss jultider. Vi tror att vi kommer få se fler hemmafester helt utan restriktioner, säger Anna Hultberg.

Krögarna klarade sig trots tuff vår

Krögarna i Halmstad hade en extremt tuff vår som de tack och lov tog sig igenom, berättar Anna Hultberg.

– Det var betydligt fler butiker som fick ge upp än krogar. Vi höll i och fick därefter en fullt godkänd sommar. Det blev förvisso ingen helsäsong från maj, som under vanliga år, men vi hade en bra juli månad, säger hon.

ANNONS

Hultberg välkomnade även de lokala restriktionerna. Förhoppningen var att mindre städer på så vis inte skulle drabbas för synder i storstäderna, menar hon.

Men onsdagens regeringsbeslut är ”ett dråpslag”.

– Det känns inte rätt. Självklart tar vi smittspridningen på allvar och i Halmstad har vi skött oss bra. Vi har inte kunnat se smitta på våra krogar och fick till och med beröm från miljönämndens ordförande häromveckan. Nu får vi sota för vad som händer i storstäderna, säger Anna Hultberg.

”Behöver all hjälp om vi ska vara kvar”

Följs inte beslutet upp med stödåtgärder så kommer många att gå under, befarar Halmstads krögarförening.

– Vi hoppas på ett riktat stödpaket. Vi behöver åtgärder som sänkta arbetsgivaravgifter inom branschen, hyresreduktioner och att man kan släppa på permitteringar till 80 procent igen, säger Anna Hultberg.

Hon vill också rikta en vädjan till Halmstads kommun om hjälp.

– Vi kommer behöva all hjälp vi kan få om vi ska vara kvar. Man får inte glömma att det inte bara handlar om arbetstillfällen hos oss utan också hos våra leverantörer, som Carlsberg och Martin & Servera. Vi lever i symbios, säger hon.

LÄS MER: Krögare hoppfulla trots nya restriktioner

ANNONS