Logga Hallands affärer

”Målet är att föda upp hästar till den internationella toppsporten”

Precis i utkanten av Hyltebruk ligger vackra Tollsbo gård. Här bedriver Gustaf Johansson framgångsrik uppfödning av hopp- och dressyrhästar. Och det går bara bra – trots att läget egentligen inte är helt optimalt.

ANNONS
LocationHylte|
|

När dressyrryttaren Gustaf Johansson först började ägna sig åt avel blev bara tre av åtta föl bra. Fem blev, med hans egna ord, mediokra. I dag ser de siffrorna betydligt bättre ut. Orsaken är stenhård selektion.

– Jag har varit väldigt krass. Om ett sto inte ger tillräckligt bra föl har jag tagit henne ur avel oavsett vilka meriter hon har eller hur fin hon själv är.

Bäst affär att sälja tidigt

Gustaf brukar behålla 2–3 föl ur varje årgång. Resten av fölen säljer han så fort som möjligt.

– Att sälja hästar som föl ger bäst vinst. Det kostar att behålla dem tills de blir äldre och dessutom riskerar man att de skadas. Man brukar säga att cirka 10 procent av alla föl som har överlevt födseln dör under sitt första levnadsår. Därefter dör ytterligare 6 procent per årgång.

ANNONS

Den som vill köpa ett av Gustafs föl får vara beredd att betala mellan 100 000 kronor och 300 000 kronor. Hur bra han tror att fölet kan bli, och därmed priset, bestämmer han redan 4–5 dagar efter födseln.

Händer det aldrig att du säljer ett föl för 100 000 kronor som du några år senare ångrar att du inte sålde för 300 000 kronor?

– Nej, aldrig.

Svaret kommer blixtsnabbt och med ett stort leende. Med tillägget:

– Hur bra fölet blir beror ju också på vem som utbildar det. Jag brukar säga att jag säljer gångartshästar som med rätt utbildning kan bli riktigt fina dressyrhästar.

Målet med aveln är att föda upp hästar till den internationella toppsporten. Fyra av Gustafs avelston är hoppstammade, resten är dressyrinriktade. Tidigare har han låtit inseminera ett tiotal egna ston varje år men i år har han trappat upp och hoppas på 18 egna föl nästa år.

Tre godkända hingstar

Trots att Gustaf bara har satsat på avel i större omfattning i nio år har han redan lyckats föda upp tre godkända SWB-hingstar. Två av dem, sjuåringarna Americano GJ och Shizeido GJ är tänkta att bli framtida dressyrstjärnor medan likaså sjuåriga snackishingsten Mr Vain GJ satsar på en internationell hoppkarriär. Snackishingst kallad eftersom han som femåring inte bara vann det svenska unghästchampionatet Breeders Trophy och blev tio på unghäst-VM, utan även gjorde sig känd redan som tvååring genom att hoppa ut genom fönstret hemma på gården. Problemet var bara att han fastnade halvvägs.

ANNONS

– Jag höll på att visa en häst för kunder när vår praktikant kom hysteriskt skrikande att en unghingst hade hoppat ut genom fönstret, berättar Gustaf.

Satt fast halvvägs ut genom fönstret

Han tog inte stalltjejens ord på så stort allvar – hästar brukar inte hoppa ut genom fönster – utan tänkte att hingsten väl i stället hade smitit ut genom boxdörren och nu sprang lös på gården. Så han gick lugnt iväg för att fånga in rymlingen.

– Men när jag kom runt hörnet såg jag Vain hänga med huvudet och frambenen utanför boxfönstret och bakbenen kvar innanför, säger Gustaf och skrattar.

Mr Vain GJ fick som tvååring den briljanta idén att försöka hoppa ut genom boxfönstret. Det gick inte så bra.
Mr Vain GJ fick som tvååring den briljanta idén att försöka hoppa ut genom boxfönstret. Det gick inte så bra. Bild: Privat

Det är lätt att skratta åt den dråpliga situationen så här i efterhand men där och då krävdes viss tankemöda för att lösa problemet. Stallväggarna är av betong så att såga loss hingsten var omöjligt men efter en stunds funderande kom Gustaf och de andra närvarande på att om de fäste linor runt bakhovarna och drog bakbenen i kors så fick de ihop höfterna tillräckligt för att Mr Vain GJ skulle bli smal nog för att kunna fullfölja sitt hopp ut genom fönstret.

– Han är ju som tur är väldigt cool och stod med huvudet utanför och betade gräs medan vi försökte lösa problemet, säger Gustaf och skrattar igen.

ANNONS

Försörjer sig själv

Mr Vain GJ är den enda av Gustafs tre godkända uppfödningar som han själv fortfarande äger. Hur mycket hans famösa hopp som tvååring har bidragit till hans berömmelse är svårt att veta men han har oavsett orsak visat sig vara mycket populär bland damerna.

– Han har betäckt över hundra ston per år i fem år nu och ett år hade han till och med flest ston av alla SWB-hingstar. Normalt kan det vara ekonomiskt rätt att sälja en godkänd hingst efter ett par år eftersom de oftast får flest ston de första åren men Mr Vain GJ har mer än väl försörjt sig själv så här långt, säger Gustaf.

Är han till salu?

– Allt är till salu till rätt pris men han är inte aktivt till salu. Planen är att han ska ge sig ut och tävla internationellt nästa år och att vi då tar honom ur aveln och låter honom koncentrera sig helt på tävlandet.

På gården finns ytterligare två godkända hingstar som Gustaf äger. Den ena är Mr Vain GJ:s son ridponnyhingsten Riverdance GJ som blev godkänd som treåring i våras. Den andra är åttaåriga halvblodshingsten Fairway som Gustaf köpte i slutet av förra året efter att själv tidigare ha betäckt en del ston med honom och blivit mycket nöjd med resultatet. Tanken är också att han och Gustaf ska ut och tävla dressyr tillsammans – om tiden räcker till.

ANNONS

Går att tjäna pengar på hästar

Många svenska uppfödare klagar på att det inte går att försörja sig på avel men Gustaf hävdar att det visst går.

– Det går att få det att gå ihop men man måste ha flera ben att stå på. Vi har utöver hingststation med insemineringsverksamhet, uppfödning och försäljning även träningsverksamhet och hästutbildning, även om det blivit mer och mer fokus på avelsarbetet och mindre på de två andra delarna med tiden.

Att bedriva prestationsinriktad hästuppfödning i Hylte är dock inte helt optimalt.

– Här är för mycket skog och för få gräshagar och åkrar. Vi måste alltid stödfodra stona i hagen för gräset räcker inte till och vi kan inte ha halm i boxarna för det kostar för mycket att köra det hit, säger Gustaf.

Trivs i Hylte

Anledningen till att han ändå har valt att ha sin verksamhet i Hylte är enkel, han är uppväxt här och började sin bana som ryttare på ridskolan i Hyltebruk.

– Jag tycker att det är en bra storlek på samhället och trivs jättebra här.

Efter gymnasiet började Gustaf jobba som beridare, tidvis utomlands men främst hos Elise Fredriksson på Starby dressyrstall i Ängelholm. 2008 byggdes stallet på Tollsbo gård om och numera hyr Gustafs företag GJ Dressage Education AB det av familjeföretaget AJ Produkter.

ANNONS

Fotnot: SWB, Swedish Warmblood Association, är den officiella avelsföreningen för den svenska varmblodiga hästen, i dagligt tal kallad svenskt halvblod.

Gustaf Johansson.
Gustaf Johansson. Bild: Johan Persson

Gustaf Johansson

Ålder: 35 år.

Familj: Maken Pierre Winroth, pappa Anders Johansson (AJ Produkters ägare och vd), mamma Birgitta och två syskon.

Bor: På Tollsbo gård i Hyltebruk.

Gör: Driver stuteriverksamhet med halvblods- och ridponnyavel. Äger runt 30 hästar i olika åldrar varav två godkända halvblodshingstar och en godkänd ridponnyhingst. Är dressyrdomare och dressyrtränare. Sitter i koncernstyrelsen för AJ Produkter.

Intressen: ”Jag älskar att resa. Vi brukar alltid resa utomlands en månad på hösten när det är lite lugnare här på gården.”

Favoritpryl: ”Min snusdosa”.

Bästa hästupplevelsen: ”När Mr Vain GJ 2018 kom tia på unghäst-VM och blev bästa femåring och vann Breeders Trophy på Flyinge samma höst.”

ANNONS