Birgit Nilsson planerade sitt pris redan på 1980-talet, men det förverkligades inte förrän efter hennes död. På tisdag tillkännages det fjärde priset av Birgit Nilsson Foundation. Arkivbild.
Birgit Nilsson planerade sitt pris redan på 1980-talet, men det förverkligades inte förrän efter hennes död. På tisdag tillkännages det fjärde priset av Birgit Nilsson Foundation. Arkivbild.

Birgit Nilsson-pris med äkta guldkant

Med en miljon amerikanska dollar i prissumma är Birgit Nilsson-priset världens största pris inom den klassiska musiken. Tre gånger tidigare har det delats ut – och på tisdag är det dags att offentliggöra den fjärde pristagaren. Men hur länge räcker pengarna?

ANNONS
|

En miljon amerikanska dollar är i dagsläget närmare 8,8 miljoner svenska kronor. Birgit Nilsson-priset motsvarar alltså nästan samma summa (nio miljoner) som förra årets Nobelpristagare i litteratur, Kazuo Ishiguro, fick ta emot av Svenska Akademien.

Penningstarkt pris

Att en enskild privatperson, må vara världsberömd operasångerska med en stor privatförmögenhet, har lyckats skapa ett så penningstarkt pris är något av en bedrift. Frågan är bara hur länge pengarna som Birgit Nilsson Foundation förvaltar räcker? Eftersom de tas om hand av en stiftelse vet ingen utomstående hur mycket pengar som finns kvar. Men stiftelsens ordförande Rutbert Reisch andas optimism inför framtiden.

ANNONS

- Jag kan inte säga någon summa, men jag kan berätta så mycket som att vi har finansierat alla priser och alla kostnader i anslutning till dem utifrån fondens avkastning – och inte bara det, vi har dessutom lyckats öka fondens storlek avsevärt, säger han till TT.

Rutbert Reisch lärde känna Birgit Nilsson redan på 1960-talet, först som hängivet fan sedan som nära vän. På 1990-talet bad hon honom att bli ordförande för den stiftelse som så småningom skulle bli känd som Birgit Nilsson Foundation. Operasångerskan ville att det skulle vara en person helt fristående från operabranschen som höll i rodret och Rutbert Reisch hade dessutom ett långt cv som ekonomiansvarig, bland annat för Volkswagenkoncernen. Av allt att döma har stiftelsen haft fingertoppskänsla för hur fonden bäst ska förvaltas.

- Aktiemarknaden de senaste åren har hjälpt till, konstaterar Reisch.

ANNONS

Kända och rika

Viss kritik har riktats mot att priset hittills har gått till väldigt kända och rika mottagare, men i nästan samtliga fall tycks pristagarna ha använt pengarna till relativt oegennyttiga ändamål. Plácido Domingo gjorde ett eget pris av prissumman, ett Birgit Nilsson-pris som nu delas ut under hans operatävling Opéralia för unga sångare. Riccardo Muti uppges ha slussat över prispengarna till det projekt han bedriver med ungdomsorkestrar och Wienerfilharmonikerna har investerat pengarna i en digitalisering av orkesterns historiskt intressanta arkiv.

Vem blir årets pristagare? Frågan är ännu så länge helt öppen, men i en intervju med sajten Bachtrack avslöjar Rutbert Reisch att det i år kommer att gå till en sångare, av den enkla anledningen att priserna nu har gått varvet runt. En sångare, en dirigent och en orkester har fått Birgit Nilsson-priset – och under Birgit Nilsson-jubileet lär det sitta som en smäck att dela ut det till en artist med världsrykte.

TT

Fakta: Birgit Nilsson-priset

Prisets historia: Redan på 1980-talet började Birgit Nilsson planera för ett operapris. Då startades en stiftelse som skulle arbeta för att förverkliga hennes dröm. Det dröjde dock till fyra år efter Birgit Nilssons död innan det första priset delades ut.

Prisets stadgar: Birgit Nilsson-priset delas ut vartannat eller vart tredje år. Pristagaren ska ha åstadkommit något extraordinärt inom operakonsten. Det kan tilldelas en nu aktiv sångare eller sångerska inom opera, konsert, oratorium eller lieder, till en nu aktiv dirigent eller till en institution som ett operahus eller en orkester.

Prisets storlek: The Birgit Nilsson prize är med sin prissumma på en miljon dollar det största priset inom den klassiska musiken.

Tidigare pristagare: operasångaren Plácido Domingo (2009), dirigenten Riccardo Muti (2011), Wiens filharmoniska orkester (2014).

Aktuellt: Namnet på årets pristagare offentliggörs den 15 maj på Kungliga Musikaliska Akademien i Stockholm. Priset delas ut på Kungliga Operan den 11 oktober i år.

ANNONS