Historien i SVT-dramat "Delhis vackraste händer" kretsar kring Göran Borg. Björn Kjellman som gör rollen beskriver honom som en klantig, butter och sorgsen figur. Pressbild.
Historien i SVT-dramat "Delhis vackraste händer" kretsar kring Göran Borg. Björn Kjellman som gör rollen beskriver honom som en klantig, butter och sorgsen figur. Pressbild.

Björn Kjellman skakar liv i skånsk gubbe

Mitt i vågen av nattsvart nordic noir har Hannes Holm skapat en varmt humoristisk tv-version av feelgood-romanen "Delhis vackraste händer".

ANNONS
|

När Mikael Bergstrands genombrottsroman "Delhis vackraste händer" blir dramaserie i tre delar är det Björn Kjellman som gör huvudrollen som Göran Borg. Det är en frånskild, hunsad och nyuppsagd man i medelåldern med en liten kulmage byggd på lika delar transfett och ensamhet.

- Göran är en klantig, butter och sorgsen figur, säger Björn Kjellman.

Handlöst förälskad

Läget är så dystert att det snuddar vid hopplöshet. Men efter att ha släpats med på en charterresa till Indiens huvudstad Delhi förändras allt när Göran Borg helt oväntat blir handlöst förälskad och tvingas omvärdera hela sin existens.

ANNONS

Björn Kjellman berättar att han tycker mycket om Mikael Bergstrands roman. Det var också han som introducerade den för sin vän Hannes Holm.

- Det är många saker jag uppskattar med boken, bland annat att det var en bra roll för mig, säger Björn Kjellman och skrattar.

Rekommendationen träffade Hannes Holm rätt i hjärtat.

- Det finns en humor i boken som jag verkligen gillar, säger regissören och fortsätter:

- Jag är lite skadad efter att ha jobbat så länge med humor. Det är sällan jag skrattar åt grejer på tv. Men jag garvade ofta när jag läste boken. Sedan har jag ju blivit 54 år också. Jag går omkring och muttrar och det händer att jag ringer till olika instanser när jag är irriterad på någonting. Så jag känner igen mig i Göran Borg.

ANNONS

Skakade liv

Hannes Holm framhåller att "Delhis vackraste händer" är ett talande exempel för hur mycket det krävs för att skaka liv i den svenska gubben.

- Kvinnor har en uppenbart starkare livslust. De lever ju längre också. Om jag någon gång gör en science fiction-film så ska den handla om ett samhälle där man avskaffat männen, så när som på en handfull breeders.

För Hannes Holm har projektet varit roligt men också prövande. Inspelningarna i Malmö och Delhi följde omedelbart på arbetet med storfilmen "En man som heter Ove" som han också regisserade. Dessutom medförde det svenska teamets tarmflora en del krångel.

- Vår fotograf käkade imodium varje dag i två månader. På paketet står det att man ska äta det i tre-fyra dagar. För Björn Kjellman fallerade det en gång när han hade beställt frukostäggen sunny side up, säger Hannes Holm och skrockar.

ANNONS

Natasha Singleton Jayetileke spelar den kvinnliga huvudrollen och gör härmed sin första roll i en svensk tv-produktion.

- Det har varit en underbar upplevelse, men varje dag har inneburit hårt arbete på grund av språkbarriärerna. Halva filmteamet bestod av svenskar, den andra halvan av indier. Jag talar inget av språken, säger Natasha Singleton Jayetileke som bor i närheten av brittiska Bath.

- Därför var jag oerhört stolt när vi avslutade inspelningarna.

Kulturgärning

Den lingvistiskt lagde kan även notera att skånska, närmare bestämt malmöitiska, får ta stort utrymme i "Delhis vackraste händer". Det är nämligen den dialekt som Göran Borg talar, till Björn Kjellmans stora förtjusning.

- Det var väldigt skönt att få spela på skånska. Där ligger mycket av Görans gubbighet. När man lirar så innebär det också en väldigt skön förflyttning från sig själv att använda dialekt, säger Björn Kjellman.

ANNONS

Enligt Hannes Holm kommer dialekter snart att vara utdöda. Därför ser han det som en kulturgärning i det lilla att lyfta fram skånskan.

- Det sätter en speciell färg på berättelsen, säger Hannes Holm.

Fakta: "Delhis vackraste händer"

2011 fick Mikael Bergstrand sitt genombrott som författare med feelgoodromanen "Delhis vackraste händer". Bergstrand har själv bott i Indien under fyra år. Hannes Holms tv-version av boken, som är en miniserie om tre timslånga avsnitt, har premiär i SVT1 den 1 januari 2017. Dramaserien är Holms första tv-projekt sedan "En fot i graven" 2001. De senaste åren har han regisserat flera framgångsrika filmer, nu senast "En man som heter Ove" som är en filmatisering av Fredrik Backmans bok med samma titel.

ANNONS