I fokus igen. För Robert Gustafsson väntar många långsittningar i sminket. Iwar Wiklander är glad att han slipper.
I fokus igen. För Robert Gustafsson väntar många långsittningar i sminket. Iwar Wiklander är glad att han slipper.

Miljonerna börjar ta slut för filmfavorit

Inspelningsarbetet av Hundraettåringen som smet från notan och försvann pågår för fullt. Vi har träffat regissörerna och skådespel­arna för att höra om uppföljaren, om hundraettåringen och framför allt: om de själva har smitit från notan någon gång.

ANNONS
|

Det är ett tajt tidsschema för pressen i Film Västs lokaler. Robert Gustafsson måste nämligen hinna med dagens femtimmarspass i sminket innan eftermiddagens filminspelningar drar igång. Sedan slutet av maj är inspelningsarbetet utanför Trollhättan och Lilla Edet i full gång.

Just sminket var en av anledningarna till att Robert Gustafsson tvekade inför att åter ge sig i kast med att gestalta den nu hundraettårige dynamitfantasten Allan Karlsson.

– Under inspelningen av förra filmen tillbringade jag sammanlagt 6,5 dygn i sminket. Men människan har en förmåga att förtränga och när jag läste storyn var allt det glömt.

ANNONS

För Iwar Wiklander däremot, rådde det aldrig någon tvekan om att åter ställa upp i rollen som Julius Jonsson.

– Jag tackade ja direkt. Det är kul att träffa hela gänget igen.

Men han slipper å andra sidan långsittningarna i sminket.

– Vi brukar få en lista med tider när vi ska börja på morgonen. Först hajar jag till när det står klockan sju på mig. Men när jag ser att Robert ska vara uppe redan vid tre känns det lite bättre, säger Iwar Wiklander.

Uppföljaren Hundraettåringen som smet från notan och försvann tar vid där första filmen slutar, på Bali. Men de 50 miljoner kronor de kom över i första filmen har börjat ta slut.

– De har levt vidlyftigt och ansvarslöst. Pengarna har forsat, sprutat, mellan fingrarna, säger Robert Gustafsson.

Eftersom Julius är av den rastlösa typen och Allan inte är någon nejsägare, drar äventyret igång på nytt med sikte mot Europa.

Flera av karaktärerna från första filmen återses i uppföljaren. Inspelningarna sker i Sverige, Thailand och i Ungern. De scener som ska utspela sig i bland annat Berlin och Moskva är inspelade i Budapest.

– Där finns många historiska miljöer och det fungerar väldigt bra av scenografiska skäl, säger Måns Herngren som tillsammans med brorsan Felix Herngren står för regin.

ANNONS

Den första filmen såldes till en rad andra länder och var Oscarsnominerad för bästa smink och hår. Ambitionen finns att även uppföljaren ska få ta sig utanför rikets gränser.

Vad är det som gör att så många uppskattade den första filmen?

– Det kan vara befriande att se en så pass gammal person som har Allans inställning till livet. Han lever för dagen och har en stor nyfikenhet. Men framför allt bygger den på Jonas Jonassons bok som är en väldigt rolig historia, säger Felix Herngren.

Hundraettåringen som smet från notan och försvann, är inte baserad på någon bok men Jonas Jonasson har varit involverad i manusprocessen och filmen väntas ha premiär till jul.

Frågan om huruvida regissörsbröderna själva har smitit från notan någon gång slår ner som en blixt över Måns Herngren.

– Ja shit! Jag gjorde det senast i går faktiskt!

– Va?

Felix stirrar på sin bror.

– Vi bor på Rånnum, jag, min fru och vår ettårige son. När vi kom tillbaka till rummet kom vi på att vi inte skrivit på notan.

ANNONS

Efter lite diskussion kommer de fram till att notan nog sattes upp på rummet och att det inte riktigt räknas som smitning om man har glömt av misstag.

Robert Gustafsson däremot minns ett annat tillfälle när han lämnade notan obetald i ren ilska.

– Ja det har jag gjort, och helt öppet. Maten var så fruktansvärd så jag skällde ut dem och gick därifrån. Men det var dock i min gröna och lite kaxigare ungdom.

Fakta: Hundraettåringen

Hundraettåringen som smet från notan och försvann är uppföljaren till biosuccén Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann, som byggde på Jonas Jonassons bok med samma namn.

Bakom uppföljaren ligger en idé av Jonas Jonasson, Hans Ingemansson, Felix Herngren och Måns Herngren. Felix Herngren har skrivit manus tillsammans med Hans Ingemansson och står för regin tillsammans med brodern Måns.

Inspelningarna av filmen, som är en samproduktion av Film Väst, började den 23 maj och kommer under en knapp månad i Västsverige att ha passerat bland annat Lilla Edet, Uddevalla och Trollhättan. Därefter väntar en vecka i Thailand, innan inspelningsarbetet avslutas i Budapest fram till början av augusti.

Filmen har premiär på juldagen i år.

Fakta: Biosuccéer

De tio mest sedda svenska biofilmerna sedan 1963:

1. Sällskapsresan (1980) – 2038589 biljetter.

2. Att angöra en brygga (1965) – 1955725

3. En man som heter Ove (2015) – 1709066 *

4. Emil i Lönneberga (1971) – 1652791

5. Ronja Rövardotter (1984) – 1645776

6. Utvandrarna (1971) – 1585042

7. Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann (2013) – 1567851

8. Tjorven och Skrållan (1965) -1545405

9. Sällskapsresan II – Snowroller (1985) – 1538958

10. Den ofrivillige golfaren

(1991) – 1525347

Siffror fram till den 31 maj i år.

Källa: Svenska Filminstitutets historiska topplista.

ANNONS