Författaren och akademiledamoten Per Wästberg uppger att årets Nobelpris i litteratur kan skjutas upp. Arkivbild.
Författaren och akademiledamoten Per Wästberg uppger att årets Nobelpris i litteratur kan skjutas upp. Arkivbild.

Nobelstiftelsen väntar också på besked

Blir det något Nobelpris i litteratur i år eller inte? Den frågan svarade ett enat Svenska Akademien på under torsdagens möte i börshuset. Men beskedet kommuniceras först på fredagsmorgonen – inte ens Nobelstiftelsen vet hur det blir med priset.

ANNONS
|

Svenska Akademien samlades för sitt veckovisa möte i Börshuset i Gamla Stan i Stockholm på torsdagseftermiddagen och när ledamöterna lämnade den anrika byggnaden verkade stämningen vara god.

- Det blir goda nyheter i morgon, sade Göran Malmqvist utanför porten.

Nobelstiftelsen svävar dock fortfarande i ovisshet likt resten av folket. Dess ordförande Carl Henrik Heldin, stiftelsens ordförande, berättar för TT att man har flera olika pressmeddelanden förberedda, redo att skicka det som blir aktuellt efter att Akademien har gjort sitt drag.

ANNONS

Per Wästberg, ordförande i Nobelkommittén, säger till DN att han är nöjd med det beslut som fattats.

- Ja, jag är nöjd. Vi är eniga om beslutet. Alla står bakom det.

Dela ut – eller avgå

Frågan gäller alltså Nobelpriset i litteratur och frågorna har varit många. Ska det delas ut som vanligt? Eller skjutas upp till nästa år? Och hur kommer beslutet att påverka det internationellt högaktade prisets anseende?

- Skulle vi inte gå i land med det så tycker jag alla ska avgå, sade Kristina Lugn till Dagens Nyheter när hon anlände tidigare på eftermiddagen.

Lugn är ledamot i Akademien och dessutom en fem medlemmar i priskommittén som inte ska ha drabbats av den senaste tidens ledamotsavhopp. För DN berättade hon att man har kommit en bra bit på vägen med årets ifrågasatta Nobelpris.

- Jag betraktar det som självklart att vi fortfarande är kapabla att dela ut priset. Vi är inne på korta listan med fem kandidater kvar, sade hon.

ANNONS

"Varför i helvete?"

Förra veckan uppgav källor till Sveriges Radios Kulturnytt att utdelningen av litteraturpriset kan komma att skjutas upp till följd av krisen inom Akademien.

Utåt kommunicerades då motstridiga uppgifter om saken.

Akademiens tillfällige ständige sekreterare Anders Olsson bekräftade för Sveriges Radio att frågan var uppe för diskussion. Samtidigt avfärdade Göran Malmqvist uppgifterna.

- Varför i helvete skulle vi inte klara av att hitta den vi anser är den bästa författaren på tre och en halv månad? Det har jag banne mig svårt att förstå, sade han till TT.

TT

Bakgrund: Krisen i Akademien

I november 2017 vittnar 18 kvinnor i Dagens Nyheter om hur de utsatts för sexuella trakasserier och övergrepp av den så kallade kulturprofilen, med nära band till Svenska Akademien. Han nekar hela tiden till brott och delar av förundersökningen läggs senare ner.

En djup spricka uppstår när en advokatutredning som utrett kulturprofilens koppling till ledamöterna presenteras. Man röstar om uteslutning av ledamoten Katarina Frostenson som har koppling till kulturprofilen. Peter Englund, Kjell Espmark och Klas Östergren röstade för en uteslutning och lämnar sina stolar.

Horace Engdahl skriver i Expressen att "Sara Danius är den av alla sekreterare sedan 1786 som har lyckats sämst med sin uppgift". Två dagar senare lämnar hon både posten som ständig sekreterare och sin stol. Även Katarina Frostenson lämnar.

Kungen meddelar att han ändrar stadgarna i Svenska Akademien så att det blir möjligt att lämna på egen begäran.

Den 20 april meddelar Akademien att man överlämnar utredningen till rättsvårdande myndigheter. 27 april meddelar Ekobrottsmyndigheten att en förundersökning inletts.

Den 28 april meddelar även Sara Stridsberg att hon lämnar Akademien.

ANNONS