Jag kan då inte minnas en jul när det har känts mer aktuellt att plocka in fler gröna alternativ i firandet. Inflationen skenar och räntorna rusar hack i häl. I många svenska hem är det nog inte helt självklart att duka fram en jättebuffé på julafton just det här året. Det är snarare läge att skala ner och tänka om.
Och varför då inte gå in för mera grönsaker? Det är överlag betydligt billigare än både kött och fisk. Dessutom kan det vara skönt att blanda upp de gamla vanliga stabbiga rätterna med lite lättare inslag. Fräscht och färgglatt, samtidigt som man slipper bli så mätt att ögonen går i kors.
Rotfrukter är till exempel en prisvärd råvara som går att piffa till på alla möjliga vis – utan att ruinera sig på kuppen. Här intill har jag lagat en elegant ”tarte tatin”, en form av upp och ner-vänd paj där olika rotsaker samsas på ett förträffligt sätt.
En trevlig sallad är alltid ett välkommet inslag på julbordet om du frågar mig. Brunkål och rödkål i all ära, men särskilt uppfriskande är det knappast. Varianten här intill blir inte bara en snitsig färgklick på buffén, den är dessutom både syrlig, lite salt och saftig på samma gång.
Och ett bakat blomkålshuvud KAN faktiskt utgöra ett läckert alternativ till en julskinka som ändå inte lär gå åt. Eller som ett välkommet komplement till allt protein som brukar åka fram.
Fler och fler väljer bort kött helt och hållet. Andra minskar sitt köttintag i takt med att miljömedvetandet vaknar. Då är det väl också på sin plats att kunna erbjuda eventuella vegogäster något skojigare än kokt potatis.
Hur du än väljer att fira jul det här märkliga året när hela världen tycks vara på väg att kantra rekommenderar jag minst en grön rätt på bordet. För din egen, dina gästers – och miljöns skull. Så mår vi alla lite bättre.
LÄS MER:Godsaker under granen
Recept
Tarte tatin med rotfrukter och tre sorters ostsås
4 portioner, 90 minuter
Elegant och lite annorlunda vegetarisk rätt med inbyggd imparfaktor.
2 morötter
1 sötpotatis
2 palsternackor
2 majrovor
2 schalottenlökar
2 msk olivolja
3 vitlöksklyftor, rivna
flingsalt
nymalen svartpeppar
50 g smör
2 tsk honung
eventuellt chiliflakes
några kvistar rosmarin och/eller timjan
1 rulle smördeg
1 ägg, uppvispat
Ostås:
50 g riven mozzarella
50 g grevéost
50 g ädelost
1 dl grädde
nymalen svartpeppar
paprikapulver
Gör så här:
1. Skala alla rotfrukter och skär i cirka 1 1/2 centimeter tjocka skivor. Skiva schalottenlöken tunt.
2. Blanda olivolja och vitlök i en bunke och veva runt alla grönsaker. Sprid ut i ett lager i en långpanna. Salta och peppra. Rosta i 180 grader i cirka 30 minuter eller tills de precis börjar mjukna och få lite färg i kanterna.
3. Smält smöret med honungen och eventuellt lite chiliflakes, häll ut i en smord avlång form eller på en mindre plåt. Strö ut örtkvistar och fördela sedan grönsakerna i ett lager.
4. Dela smördegen på mitten. Pensla ena halvan med ägg och lägg på andra halvan. Placera ovanpå rotfrukterna och vik in kanterna. Skär några hål med en vass kniv för att släppa ut ångan. Pensla med ägg en gång till.
5. Höj till 200 grader och grädda i 30–35 minuter eller tills degen puffat upp och fått fin färg.
6. Låt vila i 5 minuter och vänd sedan försiktigt upp och ner.
7. Gör ostsåsen under tiden. Lägg alla ingredienser i en kastrull och låt osten smälta på svag värme. Smaka av med peppar och paprikapulver.
8. Servera rotfruktstårtan med ostsåsen vid sidan om.
Citrussallad med feta och granatäpple
6 portioner, 20 minuter
Fräsch och färggrann sallad som blir ett uppfriskande inslag på vilket julbord som helst.
1 blodgrape
3 apelsiner
1 granatäpple
1 dl pumpakärnor
olivolja
flingsalt
1 litet rödkålshuvud, cirka 500 g, alternativt rosésallad eller sallarossa
150 g feta
2 tsk honung
1–2 msk färsk timjan + extra till garnering
nymalen svartpeppar
Gör så här:
1. Skär av skalet på grapefrukten och 2 apelsiner med en vass kniv. Filea eller skiva citrusfrukterna.
2. Riv skalet på 1 apelsin, pressa ut saften, blanda med skalet och ställ åt sidan.
3. Dela granatäpplet och banka med baksidan på en slev så att kärnorna lossnar.
4. Rosta pumpakärnorna i lite olja tills de börjar sprätta. Låt rinna av på hushållspapper och strö över flingsalt.
5. Varva strimlad rödkål och citrus på ett fint fat. Bryt över fetaosten och strö över granatäppelkärnor och pumpakärnor.
6. Späd den sparade apelsinsaften med lite olivolja i taget (cirka 2–3 matskedar sammanlagt) under omrörning. Tillsätt honung, repade timjanblad och svartpeppar. Smaka av med lite salt.
7. Häll dressingen över salladen och garnera med extra timjankvistar.
Bakat blomkålshuvud med salviasmör
4 portioner, cirka 1 timme
Blomkål är en älskad grönsak som både mättar och smakar gott. Här får den lite extra smakskjuts av ett örtigt vitlökssmör.
1 blomkålshuvud
olivolja
flingsalt
nymalen svartpeppar
eventuellt chiliflakes
150 g smör, rumstempererat
1 kruka salvia
färskriven muskotnöt
2 vitlöksklyftor, rivna
Gör så här:
1. Gnid in blomkålshuvudet med olivolja och placera i en form eller på en plåt. Krydda med salt, peppar och eventuellt chiliflakes.
2. Baka i 180 grader i cirka 45 minuter eller tills blomkålen har mjuknat men fortfarande har lite tuggmotstånd.
3. Rör ihop smöret med hackad salvia, riven muskot och vitlök. Smaka av med lite salt och peppar. Pensla blomkålen med smöret.
4. Ställ in i ugnen i ytterligare 15–20 minuter. Pensla med smöret med jämna mellanrum under tiden.
5. Servera medan blomkålen fortfarande är varm.