Bob G. Lind "vet" vem som mördade kungen

En omstridd skåning ser nya bevis om kulknappen i Varberg och säger nu att han kan få fram flera miljoner kronor till en öppning av Karl XII:s grav.

ANNONS
|

Bob G. Linds nya bok ”Olof Dagström och motivet bakom mordet på Karl XII” är utgiven på hans eget förlag och inspirerad av Rolf Uppströms ”Den okända kulan”.

Mördaren som pekas ut är samma som i Bengt Liljegrens 20 år gamla "Karl XII: en biografi" – svenske André Sicre, som ska ha agerat på uppdrag av Fredrik av Hessen, som var gift med kungens syster Ulrika Eleonora och senare kunde ta över kronan själv.

Presenterar nya bevis

Det nya "bevis" som 70-årige Bob G. Lind i Helsingborg presenterar i sin bok handlar om att ljusförhållanden och skjutvinkeln talar för ett svenskt lönnmord.

ANNONS

– Det var stjärnklart och nästan fullmåne, så kungen var lätt att se, och ingen har tidigare tänkt på att lutning i området där Karl XII sköts är 2,5 grader, exakt som vinkeln mellan skotthålen i tinningarna. Jag har tagit 70 bilder och mätt tre gånger med lantmäteriutrustning, säger Bob G. Lind.

Men man vet väl inte exakt var kungen stod och hur området såg ut för 300 år sedan?

– Det är samma lutning överallt och med största sannolikhet har kulknappen dalat ner i löpgraven och hittats av Nordenstierna, fortsätter Bob G. Lind och hänvisar till kulknappen som finns på Hallands kulturhistoriska museum.

Kulknappen slängdes enligt sägnen bort för att den gav otur och hittades i Öxnevalla i Marks kommun först 1924. Åtta år senare togs den till Varbergs fästning av dåvarande museichefen Albert Sandklef.

– Jag är helt övertygad om att det är korrekt. När André Sicre ropade att det var han som sköt Karl XII tror jag att Nordenstierna via kyrkan fick reda på att han skulle slänga kulknappen. Men det finns inga skrifter bevarade om det.

DNA-undersökningens resultat

Resultatet av undersökningen av mitokondrie-DNA på kulknappen som genetikern Marie Allen gjorde 2001–2002 gav ett oklart resultat. Spår från två personer hittades och det ena finns hos en person på 100.

ANNONS

Dessutom lär kulan vara kontaminerad efter att ha hållit av många personer och bland annat dragits genom hålet i Karl XII blodiga hatt, av Albert Sandklef.

Kända historiker avfärdar kulknappen

Många kända forskare och historiker avfärdar teorin om kulknappen, däribland akademiledamoten Peter Englund. Han har sagt att han ska äta upp sina kalsonger om kulknappen är äkta.

– Frågan om kulknappen är inte en fråga om åsikter, tyckanden, etcetera. Det är en fråga om fakta. Och den där kulknappen är lika falsk som en 30-kronorssedel. Svårare än så är det inte, svarade Englund när HN frågade i samband med 300-årsminnet av Karl XII:s död 2018.

Englund hänvisar till ballistikern Gunnar Grenander, som har räknat ut att en kula från nära håll hade haft för hög hastighet och att det borde ha varit karteschkula från det norska fästningsverket Overberget.

Ett druvhagel av järn stämmer enligt Grenander även med projektilbanans lutning. Dessutom har överingenjören Svante Ståhl kunnat visa att norrmännen har tillverkat och använt järnkulor av den dimension som dödade Karl XII.

– Varför skulle kungen vända sig 90 grader år höger? Där fanns ju inget att se. Vems bevis väger tyngst?, säger Bob G. Lind, som säger sig ha läst 300 böcker om händelsen.

Miljoner till gravöppning

En forskargrupp med Marie Allen och Rolf Uppström har sedan 2008 verkat för ytterligare en gravöppning för att kunna undersöka Karl XII:s kranium med modern teknik. Men till det behövs omkring 2,5 miljoner kronor.

ANNONS

– Jag har fixat finansiering, så det är bara att bestämma sig. Jag säger inte vem som backar upp, men de är från USA, påstår Bob G. Lind, utan att avslöja några detaljer.

Hans nya bok handlar även om Olof Dagström, som redan 1728 presenterade över 100 sidor med bevis för att Fredrik av Hessen och Ulrika Eleonora var inblandade i en komplott mot Karl XII med hjälp av André Sicre.

Släkt med Olof Dagström

Allt material brändes och Dagström fängslades.

– Dagström finns i min släkt och är roten till att jag lever. Det upptäckte journalisten Peter Larsson när han släktforskade i Riksarkivet i två veckor 1982, säger Bob G. Lind, som i boken väljer att bara nämna släktskapet i en referenslista.

– Jag ville inte framhäva mig själv.

Dagström fick inga barn med sin fru Christina Adlersten.

– Nej, men han var en rejäl kvinnotjusare och gjorde ett snedsteg med en kammarjungfru på slottet.

Kan man hitta bevis för det?

– Det skrivs naturligtvis inte i några, men det blev ett himla liv på slottet och i bygden blev det känt vem som var pojkens pappa.

Bob är känd för att gå emot många vetenskapliga teorier. Han tror exempelvis att Ales stenar inte är en skeppssättning från vendeltiden (600-talet) utan en solkalender från bronsåldern, mer än tusen år tidigare.

ANNONS

Han sysslar bland annat med homeopati, som är en pseudovetenskap med placeboeffekter, och tror att sädesfältscirklar har skapats av intelligenta utomjordingar – samtidigt som fler personer har visat att även komplicerade geometriska figurer kan göras med brädor och rep under en enda natt.

Tror du att läsarna påverkas av dina andra teorier när de funderar kring din bok om Dagström och Karl XII?

– Det jag skrev för 30 år sedan har ingen betydelse i det här sammanhanget. Jag är helt övertygad. Det här är det närmaste man kan komma Karl XII:s dödssätt, svarar Bob G. Lind.

ANDRA TEORIER OM KARL XII:S DÖD 1718

• I boken ”Karl XII:s död - gåtans lösning” (2005) vill Peter From bevisa att kungen sköts med en norsk musköt. Professor Dick Harrison sägs hålla med om teorin som stödjer sig på provskjutningar och att kulknappen är för stor för dåtidens vanliga vapen.

• I boken ”Karl XII: Kungamord” (2018) menar Cecilia Nordenkull att kungen sköts av kanoner bemannade av tyskar och sedan flyttades till löpgraven. Hon anklagar också Fredrik av Hessen för att ligga bakom lönnmordet.

• 1998 hävdade danska experter att hålet i Karl XII:s kranium inte passar med norska kulor (16–17 mm) men med den svenska kalibern (19-20 mm) och att en norsk musköt inte kunde ha orsakat en sådan skada på cirka 225 meters avstånd. Danskarna tror att kulan var av brons, mässing eller silver eftersom järnkulor var större och blyrester i kraniet saknades.

• I norska Myking finns en historia upptecknad på 1800-talet om Jon "på Vedlo" Hodne, som sköt mot svenskarna kort innan armén drog sig tillbaka och ryktet gick att Karl XII var skjuten. På dödsbädden bekände Jon Hodne inför tolv vittnen. Sedan 1950-talet stannar 17 maj-tåget vid stenen …som restes i hans ära 1926.

ANNONS