Välfyllt när Gyllene Tider-utställningen invigdes: ”Borde bli permanent”

Lyssna på bandmedlemmarnas egna berättelser från förr. Sjung de största låtarna i karaokebaren. Läs Per Gessles första brev till HP och de nedskrivna texterna till några låtar. Och upplev Micke Syds pojkrum från Harplinge.
Efter rundvandringen Halmstad stories är det nu dags för steg 2 i Gyllene Tiders trestegsraket, pop up-utställningen The Gyllene Tider Experience, där slutsteget naturligtvis är filmen ”Sommartider” med galapremiär i Halmstad den 16 juli.

ANNONS
|

– Väldigt hedrande, säger Mats ”MP” Persson.

– Ja, den borde ju bli permanent, tycker Anders Herrlin.

– Vi får prata med Anders (Thornberg). Han har ju spelat med oss så han har väl kanske någon lokal på slottet om utställningen inte kan vara kvar här, skrattar Per Gessle och avser landshövdingen som i sitt invigningstal betonade Gyllene Tiders betydelse för Halmstad:

– Gyllene Tider är ju mer kända ute i landet än både Gustafs korvbar och Halmia. Bara det! skämtade ISH-aren Thornberg.

För på måndagskvällen slog han i cymbalen som start på utställningen som öppnar för allmänheten på tisdagen, där den ska pågå fram till och med den 31 augusti i Halmstad Tourist Centers tillfälliga lokaler i centrala Halmstad.

ANNONS

Om än inte längre då...

Och det var välfyllt när 130 inbjudna gäster trängdes för att få en försmak av Gyllene Tider från svunna tider, däribland naturligtvis huvudpersonerna själva, förutom Per, MP och Anders även Göran Fritzon och Micke Syd.

– När jag fick frågan av Destination Halmstad som ville lyfta både Halmstad stories, den digitala rundvandringen som mer går på djupet med berättelserna och filmen som ju är en – filmupplevelse tänkte jag direkt att den här utställningen då mer skulle vara en upplevelse visuellt, berättar utställningsansvariga Anna Fransisca Nilsson som arbetat med projektet sedan i mars.

Se Micke Syds förslag på var GT-utställningen senare kan flyttas till:

Via en knapptelefon kan med genom att slå in ett visst nummer lyssna på olika anekdoter, vilket lockade många direkt att greppa lurarna och inne i karaokebaren var det fullt från början av väl- och mindre välsjungande gäster.

Lägg därtill Per Gessles nedklottrade texter till de största hitsen samt hans första brev till HP med tillhörande resultat, första reportaget, Micke Syds pojkrum från Harplinge med ett antal av fansbreven, första dörren från den legendariska Tits & Ass-studion i Styrdal, en scen med både originalinstrument och scenkläder, en myshörna med 80-talsstuk, Mats ”MP” Perssons mammas klippböcker, en helfigursmodell av bandet där besökarna kan ”bli medlemmar” med sina egna huvuden instoppade och alla vänner av Gyllene Tider lär få sitt lystmäte.

ANNONS

– Hela bandets input har varit ovärderlig där alla har mailat mig guldkorn. Det känns verkligen som att de själva tycker att det här är kul, säger Anna.

Landshövdingen Anders Thornberg var en av gästerna på invigningen, men så har han också en speciell historik till bandet när han 1978 ihop med brorsan Per stod på scenen med Gyllene Tider i projektet Martin Stierna & the Golden Boys i Figarosalen som höll på att få en ände med förskräckelse när sångaren började klä av sig och den dåvarande folkparkschefen hotade att bryta konserten.

– Fast jag spelade ju egentligen annan musik med Audiovisuellt Angrepp, inflikar Anders.

Så vilken ”station” var då Gyllene Tider-medlemmarnas egna favoriter?

– Karaoken. Jag var där inne och sjöng ”Flickorna på TV2” och det lät nästan som Per Gessle...

Säger Per Gessle.

– Mitt pojkrum från Harplinge, tycker Micke med pappa Ingemar och mamma Siv på plats.

– ”Fån telefonen” med alla roliga intervjuer och berättelser, där Mickes första radiointervju från 1980 är fantastisk, flinar Anders.

– Min gamla scenskjorta som hänger över min orgel, säger Göran.

– Hela scenen med instrumenten och scenkläderna, blir MP:s val.

Se utställningsansvariga Anna Fransisca Nilsson berätta om ”favoritstationerna”:

ANNONS

Och Annas egen?

– Jag är sjukt nöjd med handavtrycken när vi äntligen fick till det. Och att vi lyckades skapa rum i rummet.

Den 25 juni till den 31 augusti pågår utställningen och frågan är då – varför stänga och inte låta den bli permanent?

– Gärna det, säger Ann Johansson på Destination Halmstad som arbetat med Anna i projektet.

Och vd:n på Destination Halmstad Karolina Davidsson nickar instämmande:

– Vi kan väl säga att det här blir en temperaturmätare. Går det som vi hoppas skulle det vara fantastiskt att göra utställningen permanent om vi kan lösa lokalfrågan. För det är precis det här som city behöver.

ANNONS