Björn Extergren, chef för intag och försäljning på Bukowskis, visar målningen "På stora bryggan" av Carl Wilhelmson.
Björn Extergren, chef för intag och försäljning på Bukowskis, visar målningen "På stora bryggan" av Carl Wilhelmson.

Rekordpriser på konst – går att göra klipp

Världens dyraste målning ställs för närvarande ut i Förenade Arabemiraten. Priset i sig är ett dragplåster och rekordpriser spås bli vanligare internationellt. I Sverige verkar konstintresset öka, liksom nyfikenheten på att investera i konst.

ANNONS
|

Konstexperter hävdar att Leonardo da Vincis "Salvator Mundi" hajpades medvetet när den såldes för rekordsumman 450 miljoner dollar i november förra året. Ingen vet vem den hemlige köparen är, vilket förstås spär på mystiken.

- Det gör tavlan ännu mer till en superkändis. Genom att mystifiera den blir den till en ikon, säger Björn Extergren, chef för intag och försäljning på Bukowskis.

ANNONS

Det finns inte många färdiga oljemålningar kvar av Leonardo da Vinci, vilket bidrar till att tavlan är extra eftertraktad. Det kan ändå vara så att vi får se fler rekordpriser framöver – många museer vill ju kunna stoltsera med den dyraste tavlan.

Investera med lite pengar

Det är förstås ytterst få som kan investera i konstverk i den här prisklassen. Men intresset för konst ökar och även den som inte har så mycket pengar kan investera.

- Om du älskar Matisse eller Picasso till exempel, så kan du börja med deras grafiska blad, säger Björn Extergren.

- Och om du har riktigt lite pengar kan du hitta fantastiska teckningar av stora konstnärer som inte kostar så mycket, tillägger han.

I dag kan vem som helst koppla upp sig på internet mot auktioner i hela världen och det har blivit betydligt enklare att buda. Samtidigt har konkurrensen blivit större.

ANNONS

- Du kan även fynda i dag, men för att kunna göra de riktigt stora pengarna måste du ha de stora pengarna. Procentuellt kan du göra samma vinst och köpa en sak för 300 och sälja för 3000, säger Joakim Geiger, konstexpert på Stockholms Auktionsverk.

Investera långsiktigt

Framför allt gäller det att investera långsiktigt i konst man tycker om, anser Erik Wikberg, ekonomie doktor och forskare på Handelshögskolan i Stockholm, eftersom det generellt sett är mindre lönsamt att investera i konst än i till exempel fonder, aktier eller fastigheter.

- De som har gjort klipp är de som tycker om sina saker och lever med dem ett tag, säger Björn Extergren på Bukowskis.

Han berättar att många som till exempel köpte grafiska blad av Andy Warhol i början av 1980-talet får hundratusentals kronor i dag, för blad som de köpt för mindre än ett par tusenlappar.

ANNONS

Passion för konst

Det råder delade meningar om vilka det är som investerar i konst i Sverige. Sett till andelen svenskar är det försvinnande få – betydligt färre än en procent av befolkningen, enligt Erik Wikberg. Framför allt är det de som har lite större budget som köper konst, enligt honom.

Björn Extergren håller inte med.

- Det har skett en jättestor förändring, många tror att det bara är människor med väldigt mycket pengar. Men nu är det många med utbildning och passion för konst, eftersom man har tröttnat på att investera eller spara i saker man inte kan ta i, säger han.

Enligt honom är det många som sätter undan pengar och sparar till konstverk som de drömmer om att få äga.

- Jag skulle säga att svensken är en ganska passionerad person, vi är fokuserade på ett konstnärskap eller ett huvudintresse och den passionen är jättebrinnande. Nästan vid varje visning kommer det många som kan väldigt mycket, säger han.

ANNONS
TT

Fakta: Världens dyraste konstverk

1 "Salvator Mundi" (Världens frälsare) av Leonardo da Vinci 3,8 miljarder kronor.

2 "Interchange" av Willem de Kooning 2,7 miljarder kronor.

3 "The Card Players" av Paul Cézanne 2,2 miljarder kronor.

4 "Nafea Fan Ipoipo" (When Will You Marry?) av Paul Gauguin, 1,9 miljarder kronor.

5 "Number 17A" av Jackson Pollock, 1,8 miljarder kronor.

6 "No. 6" (Violet, Green and Red) av Mark Rothko, 1,7 miljarder kronor.

7 "Pendant portraits of Maerten Soomans and Oopjen Coppit" av Rembrandt, 1,6 miljarder kronor.

8 "Les Femmes d’Algers" (“Version O”) av Pablo Picasso, 1,6 miljarder kronor.

9 "Nu Couché" av Amedeo Modigliani, 1,5 miljarder kronor.

10 "Masterpiece" av Roy Lichtenstein, 1,5 miljarder kronor.

Källa: World Economic Forum

Fakta: Dyrast sålda verk i Sverige

"Last Supper" av Andy Warhol 58 250 000 kronor.

Källa: Bukowskis

ANNONS