Tillslag. Prostitutionen har flyttat från gatan, ut på internet där annonser leder till lägenheter, vandrarhem och hotell. Gränspolisen besökte en adress i Göteborg där det fanns tips om misstänkt prostitution.
Tillslag. Prostitutionen har flyttat från gatan, ut på internet där annonser leder till lägenheter, vandrarhem och hotell. Gränspolisen besökte en adress i Göteborg där det fanns tips om misstänkt prostitution.

Ett bordelltillslag i veckan i Västsverige

Ett tillslag varje vecka mot en misstänkt lägenhetsbordell. Det har gränspolisen i region Väst gjort sedan årsskiftet. – Vi vill störa ut den här verksamheten, säger gruppchefen Miran Shwan.

ANNONS
|

Såväl polisen som kommunen och Räddningsmissionen vittnar om att prostitutionen flyttat från gatan, ut på internet. Annonser leder till lägenheter, vandrarhem och hotell. Gränspolisen arbetar med ärenden där personer som säljer sex kommer från andra länder än Sverige. Det rör sig främst om kvinnor, men även om män, från länder både inom och utanför EU.

– Många har inte så stor kännedom om Sverige och svenska lagar och är rädda för att ta kontakt med myndigheter, säger Miran Shwan, på gränspolisen i region Väst.

Vid tillslag motmisstänkta bordeller utreder polisen om det kan röra sig om koppleri eller människohandel. Processen är komplicerad. Vittnesmålen från de som sålt sex är avgörande, och få vågar berätta, enligt Miran Shwan.

ANNONS

– Vårt mål är att få ut dem ur miljön, så att de kan få hjälp av sociala myndigheter, säger han.

Varnar för att hyra ut

Polisen har kontakt med vandrarhem och hotell, som hör av sig när de tror att sexhandel förekommer i lokalerna. Tips kommer även från privatpersoner, ofta om att man sett många olika män röra sig i trappuppgången.

Inför sommarsemestern har polisen gått ut med en varning till personer som planerar att hyra ut sina lägenheter. För att undvika att bostaden utnyttjas till sexhandel bör man upprätta ett ordentligt kontrakt, och ställa frågor till hyresgästen. Lägenhetsbordeller finns över hela regionen, enligt gränspolisen.

– Det sker mitt i storstaden, men även i utkanterna och på landsbygden, säger Miran Shwan.

Lugnt i Rosenlund

I Rosenlund flyger bouleklot över sandiga banor. Några familjer med barnvagnar strosar förbi, och på en uteservering sitter ett ungt par och äter sushi med pinnar. Denna junikväll är det svårt att föreställa sig att området länge varit centrum för Göteborgs sexhandel. Jonas Bergqvist, befäl på citypolisen, säger att läget i området numera är lugnt.

– Under vintern och våren har det varit i princip tomt i Rosenlund, säger Jonas Bergqvist.

Caroline Casco på Räddningsmissionen bekräftar Jonas Bergqvists lägesbild. En natt i veckan möter hon personer som säljer sex på Göteborgs gator. De senaste veckorna har mellan fyra och 15 personer sökt sig till Räddningsmissionens mötesplats. Främst handlar det om kvinnor från Rumänien.

ANNONS

– När vi träffar människor ute kan vi berätta vad människohandel är och om rätten att göra vad man vill med sin kropp. Men vi når inte de som finns på nätet, och i olika lägenheter. De blir på det sättet mycket mer utsatta, säger hon.

Enklare för polisen

Mats Paulsson, som är enhetschef på polisens människohandelsgrupp, har ett annat perspektiv på utvecklingen. När sexköp annonseras ut på internet blir de lättare för polisen att upptäcka.

– Vilken gubbe som helst kan hitta de här annonserna, säger han.

För två år sedan rapporterade GP om polisens frustration över att arbetet med gängvåld tagit resurser från människohandelsenheten. Mats Paulsson menar att situationen ser bättre ut i dag. Han hänvisar till häktningen av den 34-årige mannen som GP skriver om idag, och domen som föll i april mot en 20-åring som organiserat sexhandel i Trollhättan.

– Vi är fortfarande i en omorganisation, så det är vissa bitar som måste falla på plats, men förutsättningarna finns där, säger han.

ANNONS