Strulet med vaccinleveranser fortsätter. Den här gången är det Pfizer som med kort varsel meddelat att 1,5 miljoner doser till Sverige försenas en månad, vilket kommer att påverka Hallands vaccinationstakt.
Strulet med vaccinleveranser fortsätter. Den här gången är det Pfizer som med kort varsel meddelat att 1,5 miljoner doser till Sverige försenas en månad, vilket kommer att påverka Hallands vaccinationstakt. Bild: Johan Nilsson/TT

10 000 färre hallänningar kan vaccineras i maj än beräknat

Läkemedelsföretagens vaccinleveranser fortsätter att strula. Den här gången är det Pfizer som med kort varsel meddelat att leveransen av 1,5 miljoner doser till Sverige kommer att försenas en månad. Det innebär att cirka 10 000 färre vaccinationer kommer att genomföras i Halland under maj månad.

ANNONS
|

I ett pressmeddelande på fredagsmorgonen berättar Region Halland att doserna från Pfizer skulle ha kommit i början av maj, men nu väntas levereras först i slutet av månaden. Konsekvensen av förskjutningen blir att Region Halland kommer att kunna ge 10 000 färre doser i maj än planerat.

”Vaccinationsinsatsen kan därför inte fortsätta med vaccination av dos 1 i de senaste veckornas tempo. Först måste vaccin till de planerade vaccinationerna av dos 2 säkerställas”, skriver kommunikationsdirektör Johanna Wiechel Steier.

Bokningsbara tider minskar kraftigt

Den omedelbara följden blir att de bokningsbara tiderna minskas med 25 procent. Detta görs alltså för att säkra vaccination med dos 2 till de som fått dos 1 med Pfizers vaccin. Fram till vecka 19 finns för tillfället cirka 3 300 tider kvar att boka, men dessa kommer att bli färre.

ANNONS

”Just nu är det 9 000 halländska invånare kvar i gruppen 60-64 år som inte bokat tid för vaccination, om vi räknar med att 90 procent vill vaccinera sig”, skriver Johanna Wiechel Steier.

Även problem med Janssens vaccin

Tidigare i veckan kom beskedet att leveranserna av det senaste vaccinet, det från Janssen, tillfälligt stoppas. Detta sedan USA meddelat att landet pausar sina vaccinationer efter rapporter om några fall av allvarliga biverkningar.

Sedan tidigare utreder Folkhälsomyndigheten om den rekommenderade åldersgränsen för vaccination med Astra Zenecas vaccin ska ligga fast på 65 år. Besked om detta väntas komma inom kort.

ANNONS