Antalet smittade i Halland minskade i förra veckan med drygt 20 procent. ”Men vi vågar inte andas ut ännu. Det finns fortfarande risk att smittspridningen ökar”, säger kommunikationsdirektör Johanna Wiechel Steier.
Antalet smittade i Halland minskade i förra veckan med drygt 20 procent. ”Men vi vågar inte andas ut ännu. Det finns fortfarande risk att smittspridningen ökar”, säger kommunikationsdirektör Johanna Wiechel Steier. Bild: Region Halland

Andelen smittade hallänningar fortsätter att minska

För tredje veckan i rad sjunker andelen hallänningar som får ett positivt provsvar. Förra veckan konstaterades 1149 nya fall av covid-19, vilket är 20 procent mindre än föregående vecka och nästan en halvering jämfört med vecka 1.

ANNONS
|

– Det är fortfarande en mycket hög smittspridning, men en klar minskning jämfört med föregående vecka, sammanfattar Johanna Wiechel Steier, Region Hallands kommunikationsdirektör.

Summeringen av föregående veckas provtagning visar att inte bara antalet nya fall minskat utan också andelen som får ett positivt provsvar. Årets första vecka konstaterades hela 21,5 procent vara smittade. Därefter har andelen sjunkit och var förra veckan nere i 13,4 procent.

Bild: Region Halland

Ljusare läge men vågar inte andas ut

– Smittläget ser ljusare ut, men vi vågar inte andas ut ännu. Det finns fortfarande risk att smittspridningen öka när många nu är tillbaka i jobb och skola efter helgerna. Risken för luftvägssmittor ökar också under vinterhalvåret, säger Johanna Wiechel Steier.

ANNONS

Antalet som vårdas med covid-19 på Hallands sjukhus var på måndagen fortsatt högt – 48 personer – men är ändå en minskning från förra veckan då över 60 personer behövde sjukhusvård. Två personer vårdas på intensivvårdsavdelningen, vilket även det är en minskning.

De senaste veckorna har smittspridningen varit ojämnt fördelad i Halland och södra Halland har stuckit ut. Smittläget i respektive kommun kommer att redovisas på tisdagen. Då uppdateras även dödstalen.

Coronaläget i Halland den 25 januari

Siffrorna inom parantes visar förändring sedan i fredags.

Totalt antal fall Covid-19: 17 664 (+249)

Medelålder fall: 41,3 år

Inlagda på Hallands sjukhus: 48 (+–0)

Varav inlagda på IVA:2 (–2)

Antal avlidna med Covid-19 sedan pandemins start: 195 (+5)

Medelålder på avlidna: 84,9 år

ANNONS