Håller med. Svensk kollektivtrafik håller med regionpolitikern Dag Hultefors om att det måste utbildas fler lokförare för att inte tågtrafiken ska drabbas.
Håller med. Svensk kollektivtrafik håller med regionpolitikern Dag Hultefors om att det måste utbildas fler lokförare för att inte tågtrafiken ska drabbas.

Bristen på lokförare är en prioriterad fråga

Bristen på lokförare är en fråga som står högt upp på dagordningen. Det skriver Svensk kollektivtrafik i ett svar till regionpolitikern Dag Hultefors (M).

ANNONS
|

Nyligen skrev Dag Hultefors, i egenskap av vice ordförande i Regionsamverkan Sydsveriges kollektivtrafikutskott, ett brev till Svensk kollektivtrafik. I detta uttryckte han oro över att bristen på lokförare kan bli ett hinder för tågtrafiken.

Hultefors påpekade bland annat att fler måste utbildas annars är risken att utbudet av tågtrafik begränsas vilket kan leda till att det blir dyrare att åka tåg.

Nu har han fått svar. Vd Helena Leufstadius uppger att lokförarbristen är en fråga som Svensk kollektivtrafik ser mycket allvarligt på och jobbar med.

Bristen beror på stora pensionsavgångar i kombination med att det utbildas för få, påpekar hon. Enligt branschorganisationen Tågoperatörerna behövs det i dag drygt 300 lokförare per år och lika många signaltekniker.

ANNONS

De enorma satsningarna på järnvägen de kommande åren kommer att ställa höga krav på rätt kompetens och just nu pågår ett arbete med att kartlägga behoven, skriver vd:n. Ett förslag till hur man bäst ska hantera utbildningsbehovet ska behandlas av JBS, Järnvägsbranschens samverkansforum, i mars.

Helena Leufstadius avslutar sitt svar med att Svensk kollektivtrafik aktivt kommer att driva kompetensförsörjningsfrågan inom JBS-samarbetet för att motverka att lokförarbristen blir ett hinder för tågtrafikens utveckling.

ANNONS