”Det är inte ovanligt att vakter bär vapen”

Skyddsvakterna på Ringhals kommer att börja bära vapen. Nyheten mötte blandade reaktioner på sociala medier. Men enligt vaktbolagen själva är beväpnade skyddsvakter inget att höja på ögonbrynen åt.

ANNONS
|

Det är säkerhetsföretaget Nokas skyddsvakter som nu ska bära vapen vid Ringhals kärnkraftverk.

Är det här ovanligt för er?

– Vi har relativt många skyddsvakter. Hur många som bär vapen vill jag inte uttala mig om, säger Anders Lönnebo, vd Nokas Security.

Hur har dessa personer valts ut?

– Det är en urvalsprocess som bygger på tester och lämplighet, och en utbildning man måste klara, säger han.

ANNONS

Det är polisen som utbildar instruktörer, som i sin tur utbildar skyddsvakterna. Bevakningsföretaget Nokas vaktar sedan tidigare andra skyddsobjekt, såväl civlia som militära.

Det finns ett tiotal bolag i Sverige med rikstäckande auktorisation för skyddsvakter. Nokas är ett av dem, likaså Larm Assistans Sverige AB.

Larm Assistans vd och föreståndare Harald Paulsson menar att beväpnade vakter utanför kärnkraftverk inte är extraordinärt.

– Skyddsvakter ska vara beväpnade, deras tjänst är ämnad för det. De har stora befogenheter på sitt skyddsobjekt, faktiskt större än vad polisen har. Skyddsvakterna behöver till exempel inget åklagarbeslut för att göra husrannsakan av ett fordon, säger han.

Enligt Harald Paulsson måste en skyddsvakt ha mångårig erfarenhet av branschen.

– Det här är en process som tar flera år.

Björn Ericsson, branschexpert på Almega Säkerhetsföretag, menar att beslutet är något man får räkna med när man arbetar på en anläggning likt Ringhals.

– Jag kan inte kommentera Ringhals beväpning, men det är en bedömning man gör som skyddsobjekt-ägare. Vakterna är utbildade att skydda objektet, och det kan innebära att man måste bära vapen. Det kommer på köpet när man jobbar på samhällskritiska anläggningar.

ANNONS